Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır

Yayınlanma tarihi: 5.07.2022

Akrilik boya nasıl kullanılır? Akrilik boyalar, kullanılan tekniğe bağlı olarak farklı sonuçlar verir. Mat boya uygulandıktan sonra kuru bir fırça ile tuvalde güçlü bir ton oluşturmak mümkündür. Akrilik boyaya su katılmayan eser, sulu boya kullanılmış görünümündedir. Akrilik boya renkleri sulu boyalardan daha uzun süre dayanır. Akrilik boyalar ile sıçratma denilen tekniği uygulamak mümkündür. Pürüzlü zeminler ıslak fırça ile oluşturulur. Deneysel tekniklerde baskı teknikleri kullanılmaktadır. Bir sünger kullanılarak renk vurguları oluşturulabilir.

Akrilik Boya Nedir?

Akrilik boya su bazlıdır ve yağlı boya ile aynı tip boyadır. Çeşitli renklerde gelen akrilik boya kremsi bir dokuya sahiptir. Her türlü düz yüzeye kolayca uygulanabilen çok yönlü bir boyadır. Bu boyanın bileşiminde ham madde elyaftır; Pigmentler, cilt, akrilik reçineler gibi maddeler vardır. Diğer boya çeşitlerine göre biraz farklı bir yapıya sahiptir. Akrilik Boya; • Sudan etkilenmez • Ele bulaştığında su ve sabunla kolayca çıkar • Zararlı değildir

Akrilik Boya Ahşapta Nasıl Kullanılır?

Ahşap boyama tekniklerine geçmeden önce, farklı ağaç türleri olduğunu hatırlamak önemlidir. Aslında ahşabın cinsi bizi ahşabı cilalarken ya da boyarken farklı uygulamalar yapmaya zorlayabilir. Bir mobilyayı boyarken dikkat etmemiz gereken ilk şey; daha önce ahşap üzerinde yapılan işlemlerdir. Yani ahşap boyanırsa farklı bir işlem uygulanır. Boyanmadığı takdirde farklı bir boyama tekniği ile boyanabilir. Aslında mobilya boyarken, mobilyanın hangi boya ile boyandığını önceden bilmek önemlidir. Çünkü her boya her boyaya uyumlu şekilde boyanamaz. Şimdi akrilik boyalarla ahşap üzerine boyama tekniğinden bahsedelim. 1 kat akrilik astar uygulayın. Ahşap daha önce boyanmamışsa, ahşabın su çekmesini önlemek için bir astar uygulayın. Ayrıca, parlak yüzey ahşap ise boya iyi tutar. Astarın 5-6 saat kurumasını bekleyin. (Genellikle 2-3 saat yeterli olsa da üreticiler 5-6 saat beklemeyi tercih ederler) Astar kuruduktan sonra üzerine bir kat akrilik boya uygulayın. 5-6 saat sonra son kat akrilik boyayı uygulayın. Parlak akrilik boya için kadife rulo kullanabilirsiniz. Gerekirse kenarlar için uçuk sarı veya krem renkli bir su bazlı boya fırçası kullanın. Akrilik boyadan sonra vernik uygularsanız boyanız çok daha parlak olacaktır. Tercihinize göre mat, parlak veya yarı mat bir vernik seçin.

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır

Su Bazlı Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Su bazlı boya en popüler duvar boyası türüdür. Özellikle su bazlı İpek mat ve su bazlı yarı mat boyalarda silinme potansiyeli olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak daha önce hiç boyama yapmadıysanız su ile boyamak sizin için zor olabilir. Su bazlı duvar boyası yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta rulo seçimi ve tarama seçimidir. (Tarama: ruloyu duvarda eşit şekilde yuvarlayarak fazla boyu dağıtmak içindir.) Ayrıca su bazlı duvar boyanız mat veya yarı mat ise ekstra dikkatli olmanız gerekir. Uygulanması zor olan su bazlı boyalar mat ve yarı mat duvar boyalarıdır. Su bazlı yarı mat ve İpek mat duvar boyalarının en büyük zorluğu duvarlarda rulo izler bırakmalıdır.

Su Bazlı Boya Nasıl Hazırlanır?

Su bazlı boyanızı üzerinde gösterilen oranlarda su ile seyreltin. İyice karıştırdıktan sonra boyanın dibinden 10-15 dakika kadar yine karıştın ya da fitil monteli bir karıştırıcı kullanın. Kenarlar için 4 numaralı fırça hazırlayın. Ayrıca 25'lik su bazlı saten rulo gereksiniminiz olacak.

Mobilyada Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Evinizdeki mobilyalarınızı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız; Çok yüzeyli akrilik boya veya hibrit boyayı tercih edin. Bu boyalar iç ve dış mekanlarda kullanılabilir ve birçok yüzeye iyi yapışma sağlar. (ahşap, plastik, metal, beton vb.) Akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat çeşitleri olduğunu unutmayın. Ayrıca su bazlı panel kapı boyaları akrilik boyalar olduğu için mobilya boyamak için de kullanabilirsiniz. Ancak yarı saydam olduklarını unutmayın. Akrilik boyalarla mobilya boyayın… Mümkünse mobilya yüzeyini zımparalayın ve tozları alın. 1 kat akrilik astar kullanın. (Yüzey parlak ve pürüzsüz ise, parlak bir son kat astarı veya geçiş astarı uygulayın.) Astarın 3-4 saat kurumasını bekleyin. Astar tamamen kuruduktan sonra 1 kat akrilik boyayı seyreltmeden uygulayınız. En az 3-4 saat bekleyin ve ikinci kat akrilik boya uygulayın. Ahşap mobilya boyasını temizlik sırasında çizilmelere ve zamanla aşınmalara karşı korumak için 1 veya 2 kat taş cilası, şeffaf veya su bazlı akrilik cila uygulayabilirsiniz. (En dayanıklı cila taş cilasıdır.) (Boyanızla aynı parlaklığa sahip olduğundan emin olun.) Vernik ve akrilik boya için kadife rulo kullanabilirsiniz. Kenarlar için 1-2 su bazlı boya fırçası olabilir.

Akrilik Sprey Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik boya daha önce de belirttiğimiz gibi çabuk kuruyan bir boya türüdür. Ancak akrilik sprey boyanın daha hızlı kuruduğunu unutmayın. Akrilik boya püskürtme işlemi ile püskürtüldüğünden, uygulanacak yüzeye eşit olarak dağılacak ve daha hızlı kuruyacaktır. Bi`Boya marka sprey boya ile daha kaliteli ve canlı görüntüler elde edilebilir. Akrilik sprey boya kullanma tekniklerine toplam 9 bölümde bakacağız. Bu; Akrilik boya kutusunu 2 dakika boyunca çalkalayın. Bu işlem, boyanın metal boru içinde tamamen karışmasını sağlamak için önemlidir. Daha sonra sprey boyanın uygulanacağı zemin veya yüzey temiz ve kuru olmalıdır. Akrilik sprey boya uygulamadan önce yüzeyin bir bölgesine uygulamanızda fayda var. Akrilik sprey boyanın temas etmesini istemediğiniz kısımlar varsa, o kısımları dikkatli bir şekilde kapatmalısınız. Sprey boya, uygulanacak alandan 30 cm mesafe bırakılarak yapılmalıdır. Akrilik sprey boya sıkıca uygulanırsa yüzeyde istenmeyen sonuçlar görülebilir. Yüzeye uygulayacağınız sprey boyanın her alana eşit şekilde temas ettiğinden emin olun. Sprey boya kutusu, önce 2 dakika çalkalanır, bu işlem sırasında ara sıra 10 saniye çalkalanır. Akrilik sprey boyanın canlı ve güzel görünmesini sağlamak size kalmış. Bu nedenle yüzeye 2-3 kez akrilik boya püskürtmeye devam edin. Son adım, boyayı bitirmek ve kurumasını sağlamaktır. Akrilik sprey boyaların kuruma işlemi yüzeyden yüzeye değişmekle birlikte ortalama 3 ila 6 saatte kuruma tamamlanır.

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır

Akrilik Boya Kalemi Nasıl Kullanılır?

Akrilik kalemlerin en önemli özelliği diğer kalemlere göre daha kullanışlı olmasıdır. Marker akrilik boyalar birçok zemin ve yüzeyde kullanılabilir. Örneğin; Tuval üzerine boyama yaparken cam yüzeylerde de kullanabilirsiniz. Akrilik kalemler çoğunlukla cam, kanvas ve kağıda uygulanır. Akrilik kalemler de ölçü niteliği taşır. Akrilik kalemler uygulandığı yüzeyde akma, çizilme ve bulaşma yapmaz. Bu nedenle sadece uygulandığı bölgede kalır. Bu, görüntüde istenen mükemmelliği elde etmenizi sağlar. İçerdiği kimyasallar insan sağlığına zararlı değildir. Akrilik kalemler keçeli kalemlerin aksine çok hafif oldukları için uzun süreli kullanıma uygundur. Birçok sanatçı tarafından tercih edilen akrilik kalemler, görsel çizimde en üst noktayı sunuyor.

Kuruyan Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik boya kuruduktan sonra neme ve mekanik strese karşı dirençli hale geldiğinden, istenmeyen parçacıkların çıkarılması problem yaratabilir. Yüzeyi kaynar suya dayanıklı ise kullanımı tercih edilebilir. Boyalı duvarlardan ve diğer düz ve yoğun yüzeylerden boya mekanik olarak kazınabilir. Bunun için tek ihtiyacınız olan doğru alet. Diğer durumlarda, boyalı yüzeyin özelliklerine, akrilik boyanın kalitesi ve amacına ve ek bileşenlere bağlı olarak uygun bir çözücü kullanmanız gerekir. En kabul edilebilir ve uygun fiyatlı olan çözücü ise alkoldür. Akrilik boyalar su bazlı oldukları için su onların ilk ve ana incelticisidir. Her ne kadar boya uygulandıktan sonra kaplama su geçirmez hale gelir. Bu nedenle kullanılan tüm aletlerin boya uygulandıktan hemen sonra, kurumadan temizlenmesi önerilir. Diğer bir tiner seçeneği ise boya üreticisinin önerdiği malzemedir. Özel tescilli tip solventler boyanın özelliklerini ve özelliklerini değiştirir, örneğin yüzeyi parlak veya mat hale getirir. Bu nedenle solvent seçmeden önce boyanın tüm özelliklerini bilmek gerekir. Boyayı 1-1 oranında su ile seyreltirseniz, taban katmanının uygulanmasına uygun, yüzeye iyi uyum sağlayan, oldukça yoğun, yüzeyi eşit şekilde boyayan fakat fırçaya eşit şekilde yapışmayan bir boya elde etmiş olursunuz. Akrilik boya su ile bire on beş oranında inceltilirse, az miktarda renklendirici pigment ile sıradan su elde edilir, degrade renkler oluşturmak veya iki ton arasında yumuşak bir geçiş oluşturmak için kullanılır.

Fosforlu Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Duvar, resim, alçı maskeleri, kağıt maket figürleri ve tavandan sarkacağınız el yapımı gezegenler gibi iyi emdirilmiş herhangi bir yüzeye uygulayabilirsiniz. Dışarıda kullanmayın, güneş ışığı boyayı bozar. Bunu yaparsanız, birkaç kat vernik ile korumanız gerekir. İlk olarak, çok şeffaf bir boya olduğundan ve temiz bir taban gerektirdiğinden, fosforlu kalemin en iyi şekilde çalışması için bir kat beyaz şeffaf akrilik boya uygulayın. Taban kuruduktan sonra, yüzeyin çok geniş olması durumunda bir fırça, fırça veya rulo kullanarak fosforlu boya ile boyayın. Bitirdikten sonra fırçayı sabun ve suyla temizleyin ve kabı uygun şekilde kapattığınızdan emin olun.

Metalik Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Metalik görünümün istendiği çeşitli metal işleme endüstrisinde son kat olarak kullanılır. Sanayide, özellikle atmosfere maruz kalan alanlarda UV korumasının gerekli olduğu çelik ve diğer metal yüzeylerin korunmasında kaplama olarak kullanılır. İyi bir yapışma elde etmek için yüzeyin tamamen temizlenmelidir. Metal yüzeyler en az Sa 2 ½ derecesinde kumlanmalı 6 saat içerisinde epoksi ya da poliüretan astar ile astarlanmalıdır. Astar kurumasını tamamladıktan 6 – 8 saat sonra son kat uygulamasına geçilir. İnceltme / karışım oranı : Ağırlıkça 3 birim akrilik boya ve ağırlıkça 1 birim akrilik boya sertleştirici ile karıştırılır. Seyreltme gerektiğinde %10-15 akrilik tiner kullanılmalıdır. Hazırlanan karışım 5-7 saat içerisinde uygulamak için kullanılarak bitirilmelidir.

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır
Diğer Yazılara Göz At
Modası Geçmeyen Boya Önerisi: Şampanya Rengi Duvar Boyası
Evinizin Odalarını Zenginleştirin: Derin ve Canlı Renkler
Çocuk Odaları İçin Eğlenceli Duvar Boyama Teknikleri

Toast Message