Bebek Odası İçin Montessori Tasarımları
Yayınlanma tarihi: 16.03.2021
Montessori, her çocuğun farklı ilgi alanı ve farklı öğrenme hızı olduğunu kabul eden bir eğitim bilimidir. Montessori eğitiminde amaç, çocuğun kendini birey olarak görmesi, dilediğince hata yaparak doğruyu bulması ve kendini eğitmesidir. Çocuğunun kendi kendi kendine yetmesi ve özgüven kazanabilmesi için de yapman gereken ona bunlar için imkan sağlamak ve alan oluşturmaktır. Çocukluk döneminde gelişim gösteren özgüven ve kendi ihtiyaçlarını karşılama evresinin temelleri bebeklik döneminde atılıyor. O nedenle montessori tasarımları bebeğinin gelişiminde büyük bir rol oynayacaktır. Montessori eğitimiyle yetişen çocukların, yaşıtlarından çok daha erken okuma-yazma öğrendikleri, matematiksel işlemleri yapabildikleri, yaratıcılıklarının ve dil gelişimlerinin de genellikle yaşıtlarından çok daha ileri seviyede olduğu görülüyor.
Montessori tasarımlı bebek odasında nelere dikkat etmelisin?
Her şeyden önce, bebeğin için odasında geniş bir hareket alanı bırakmalısın ki bebeğin istediği gibi hareket etsin, özgürlüğünün tadını çıkarsın. Bebeğinin istediği an istediği oyunu oynayabilmesi için, oyuncaklarını erişebileceği bir yerde konumlandırabilirsin. Onun en sık oynadığı oyuncakların ne tarz oyuncaklar olduğuna bakarak, o tarz oyuncaklar almaya özen göstermelisin. Bebeğin eğitici bir müzik aletiyle mi oynuyor? İzin ver yeteneğini geliştirsin. Doğru imkanlar ve destek sağlanırsa iyi bir müzisyen olabilir. Aynı şey arabalar, bebekler için de geçerli. Arabalarda oynamayı seven bir bebek, nasıl ki iyi bir lojistik uzmanı olma potansiyeline sahipse, bebekleriyle oynamayı seven bir bebek de, ilerde çok iyi bir çocuk gelişimci ya da çocuk doktoru olma potansiyeline sahiptir. Bebeklik ve çocukluk çağlarında yetenekleri fark edilerek doğru imkanlar sağlanan her birey başarılı bir insan olma potansiyeline sahiptir.
Bebeğinin odası için montessori tasarımlar yapabilirsin
Raflar: Uzun ve erişilmez raflar yerine, bebeğinin kolaylıkla yetişebileceği yere yakın raflar tasarlayabilirsin. Üstelik bu rafları bebeğinin çarpma ve kendini sakatlama tehlikesi olacak ahşap raflar yerine kalın keçelerden tasarlanabilir, ya da birkaç hasır kutu alarak girintili çıkıntı yüksek olmayan raflar inşa edebilirsin. Bu raflar montessori tasarımlara uygun olacaktır. Tuvalet kağıdı ruloları: Boş tuvalet kağıdı rulolarını atmak yerine saklayabilirsin. Daha sonra bebeğinle birlikte bu ruloları rengarenk boyayarak, renkli kalemlikler elde edebilirsiniz. Boyamayı yapmak aynı zamanda bebeğinin küçük kaslarını çalıştıracak ve motor gelişiminin ilerlemesinde katkı sağlayacaktır. Pamuk oyuncaklar: Eskimiş çoraplarının içini pamukla doldurarak sevimli solucan oyuncaklar yapabilirsin. Bebeğin de pamukları doldurmana yardım ederken küçük kaslarını kullanmanın yanı sıra annesine yardım etmenin özgüvenini yaşayacaktır. Bunlar montessori eğitiminin yapı taşlarıdır. Kızılderili oyun çadırı: Beş adet 1-1.5 metre uzunluğunda çubuklar almalısın. Bu çubukları bir araya getirip kapı payı bırakarak 5 parçayı eşit bir şekilde ayırıp kalın bir iple üstten bağla. Ardından evde kullanmadığın bir çarşafı bu çubukların etrafından dolayarak çadırının üzerini örtebilirsin. Bebeğinin oyun oynarken üşümemesi için de zemine bir minder atabilir, ya da kullanmadığın bir yorganı ikiye katlayarak çadırın içine yerleştirebilirsin. Kapı süsü: Montessori tasarımlardan bir diğeri ise, evlerimize renk verecek kapı süsleri oluyor. Bu kapı süsünü yapmak için, bir tabak yardımıyla herhangi bir karton parçasına daire çiz. Ardından daha küçük bir tabağı o dairenin ortasına koyup bir daire daha çiz ve kes. Elinde bir simit olmalı. Elindeki simit parçasını dilediğin renkte boyayabilir ya da herhangi bir kumaşla kaplayabilirsin. Üzerini süslemek için de kalın örgü iplerinden farklı boyutlarda ponponlar yaparak yapıştırıp, kapı süsünü tamamlayabilirsin.