Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Boya ile ısı yalıtımı yapılabilir mi?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Boya ile ısı yalıtımı yapılabilir mi?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Isı yalıtımı, kışın ısınmak için artan yakıt faturalarından şikayet etmemek, yazın ise serinlemek amacıyla yüksek fatura ödememek için en önemli ihtiyaç. Isı ve enerji tasarrufunun ise anahtarı. Ancak ısı yalıtımı hakkında doğru bilinen yanlışlar oldukça yaygın. En yalın anlamı ile binalardaki ısının kaybını önleyen ısı yalıtımı, %25 ile %50 arasında değişen oranda yakıt tasarrufu sağlar. Enerji kaynaklarının hızla tükenmesi ve enerji kullanımının ekonomik yükünü düşündüğünde, ısı yalıtımı oldukça önemli. Ayrıca binaların soğutulması, ısıtılmasından daha çok enerji gerektirdiği için, eğer sıcak bir bölgede yaşıyorsan ısı yalıtımına daha çok ihtiyaç duyarsın.

Boya şeklinde ısı yalıtımı

Bir binada ısı yalıtımı yapılması için, seçeneklerden biri duvarlarda, pencerelerde ve tesisatta özel ısı yalıtımı malzemelerinin mantolama yöntemiyle kullanılıyor. Bu işlemde ısı yalıtımının sağlıklı olması için, yalıtım işleminin ısı iletkenliği az olan ısı malzemeler ile yapılması gerekiyor. Peki boya ile ısı yalıtımı yapılır mı ve enerji tasarrufu mümkün mü? Evet, mümkün. Burada dikkat etmen gereken, boya ile ısı yalıtımı, ısı mantolama malzemelerinin performansını karıştırmamaktır. Bunun anlamı, boya ile ısı yalıtımını, ısı iletkenlik özelliği belli bir kalınlıkta olan malzemelerin performansı ile ölçmemek.  

Boya ile ısı yalıtımın, mantolama malzemelerinden farkı

Isı yalıtımı konusunda, boya ile ısı yalıtımı olur mu, diye yükselen itirazlar ve tartışmalar görülse de, ısı yalıtım malzemeleri, kondüksiyon yani iletim yoluyla gerçekleşen transferi durdurmak için yapılmış malzemeler değildir. Bunun anlamı şudur, bu malzemeler güneş gibi ışıma yani radyan etkisine karşı bir işlevleri yoktur. Işınların yalıtılması için malzemenin kalın değil, nitelikli olması gerekir. Kalın malzemeler, binaya reflekte denilen ısı yalıtım malzemesi uygulanmadığı zaman işlevsel hale gelen en son seçenektir. Daha net söylemek gerekirse, güneşin ortadan kaldırılabilecek ışınlarını engelleyecek bir şey yapmaz. Boya ile ısı yalıtımı, otomobil camlarındaki aliminyum koruyucuların cama vuran ışınların enerjisini kırmak için kalınlığının değil niteliğinin önemli olması gibidir.

Boya ile ısı yalıtımı için dikkat etmen gerekenler

Kış aylarında asıl istenen, evdeki sıcak havanın dışarı çıkmamasıdır. Mantolama ise dış cepheye uygulanır. İçeriden izolasyon hem çok pahalıdır hem iç mekanın genişliğini azaltır. Evin içinde duvar ve tavanları kontrol etmek için en iyi yöntem boya ile ısı yalıtımı ve bu tür boyaların başarı oranı ise ham maddelerine bağlı… Bunun için bu boyalar, ileri teknoloji ile üretilir. Boya ile ısı yalıtımı uygulaması için, kaliteli malzemeye ulaşmak için Bi’Boya web sitesini ziyaret edebilirsin. İçeriden ısı izolasyonu için en etkili boylardan biri olan ısı tutan comfort, tıpkı çift cam gibi ısı izolasyonu sağlar. İçeriğindeki cam kürecikler sayesinde, duvarı izole ederek ısı kaybını engeller. Duvarda yoğuşma oluşumuna izin vermez. Böylece rutubet, küf ve mantara karşı da önlemini almış olursun. Üstelik solvent içermediği için sağlığını da tehdit etmez. Ayrıca yılın en trend renklerine Bi’Boya’dan ulaşabilirsin. En güzeli de siparişin aynı gün kargoda! 

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Boya
2024 Yılının Trend Rengi: Nil Yeşili ve Tonları
Boya
Ahşap Kapı Boyası İle Kapı Boyama Nasıl Yapılır

Toast Message