Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Boya öncesi zımparanın incelikleri
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Boya öncesi zımparanın incelikleri

Yayınlanma tarihi: 21.03.2020

Yaşam alanlarını rengarenk duvar boyalarıyla yenilemeden önce zımpara yapmak asla atlanmaması gereken bir aşama. Boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını pürüzsüz hale getirebilirsin. Böylece yüzeylerdeki kusurları ve hasarları yok etmiş olursun. Boya öncesi zımpara uygulamalarıyla seçtiğin boyaların daha şık ve pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsin. Birlikte boya öncesi zımpara nasıl yapılır sorusunun cevaplarını arayalım.

Boya öncesi zımpara uygulamalarının amacı

Tavan ve duvarlardaki delikler, çizikler ve hasarlı bölgelerin tadilatının yapılması için zımpara uygulamalarına ihtiyaç duyulur. Bu tür tadilatlarda genellikle saten alçı kullanılır. Buna ek olarak tamir macunu adı verilen bir maddeden de yararlanılabilir. Yüzeyde onarım yapmak için hazırlanan bu malzemeler uygulanmadan önce tavan ve duvarlar temizlenmelidir. Daha sonra spatula ile tadilat yapılacak alana dolgu malzemesi uygulanmalıdır. Dolgu malzemesinin kuruması için bir süre beklemelisin. Sonraki aşamada ise bu bölgeye zımpara uygulaması yapılır ve yüzey pürüzsüz hale getirilir. Bu tür tadilat uygulamalarında zımpara yapılmasının amacı, dolgu yapılan alan ile yüzeyi aynı seviyeye getirmektir. Bunun dışında tavan ve duvarlara alçıyla yapılan rötuşlardan sonra da zımpara yapılabilir. Badana sonrasında boyanın eşit olarak dağılmadığı, fırça ya da rulo izlerinin oluştuğu alanlara da zımpara işlemi uygulanabilir. Böylece duvarda kalan boya izleri de yok olacaktır. Bu şekilde bir zımpara işlemi yapacaksan mutlaka bir kat daha boya uygulamalısın.

Boya öncesi zımpara için püf noktalar

Boya öncesi zımpara uygulamasından önce ilk olarak yüzeye uygun bir zımpara seçmelisin. Bu açıdan en çok tercih edilen seçenekler, süngerli ve kağıt zımparalardır. Süngerli zımparalara ergonomik ve küçük tasarımlara sahiptir. Dikdörtgen şekilli bu zımparalar takoz olarak da bilinir. Özellikle küçük alanlarda bu tip zımparaları kullanabilirsin.Boya öncesi zımpara uygulamalarını daha geniş alanlar için yapacaksan kağıt zımparalardan yararlanmalısın. Bu zımparaları elle kullanabileceğin gibi çeşitli aparatlarla da değerlendirmen çok kolay.Zımpara kalınlığına mutlaka dikkat etmelisin. Zımpara kalınlığı 60, 80, 100 gibi sayılarla ifade edilir. Sayı büyüdükçe zımpara kalınlığı da azalır.Duvarda sadece alçı varsa ve son kat saten alçı henüz yapılmamışsa kalın zımparaları tercih etmelisin. 40 ve 60 numaralı zımparalar bu işlem için yeterli olacaktır. Bu işlem sayesinde alçıyı kısa sürede istediğiniz düzeye getirebilirsin.Saten alçılı yüzeylerde ince zımparalar kullanmalısın. Kalınlığı 200-220 civarında olan zımparalar kullanarak saten alçının çizilmesini önleyebilirsin. Zımpara uygulamaları boyunca mutlaka iş maskesi takman gerekiyor. Aksi takdirde ortaya çıkan tozu yutabilir ve sağlık problemleri yaşayabilirsin. Tavan zımparalarken göze toz kaçmaması için iş gözlüğü takmayı ihmal etmemelisin.Zımpara fazla bastırmana gerek yoktur. Zımparaya hafif bir baskı uygulayarak ileri geri hareket ettirmen yeterlidir.Uygulama sırasında zımpara yapılan bölgede biriken olan tozlar yanıltıcı olabilir. Bu nedenle tozları sık sık silerek o alanın hangi oranda zımparalandığını kontrol edebilirsin. 

Boya öncesi zımpara için püf noktalar

 Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Boya
2024 Yılının Trend Rengi: Nil Yeşili ve Tonları
Boya
Ahşap Kapı Boyası İle Kapı Boyama Nasıl Yapılır

Toast Message