Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Enamel boya ne demek?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Enamel boya ne demek?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Enamel boya, düzgün yüzey oluşturmak için karakterize edilmiş son kat boyasıdır.  Mat, az parlak, parlak olmak üzere çeşitleri vardır.

Doğru enamel boya nedir? Nasıl seçilir?

Doğru boya uygulandığı yüzeyin yapısına uygun olan, uzun ömürlü kullanım sağlayan ve pürüzsüz bir görünüm sunan boyadır.Mat enamel boya iç cephelerin vazgeçilmezidir. Koridor ve çocuk yatak odası gibi sürekli kullanılan alanlar için idealdir. Dayanıklıdır ve son kat uygulama için mükemmel bir seçimdir. Eski evlerin duvarlarında veya duvar kağıdı yeni çıkarılmış duvarlarda yüzey hatalarının gizlenmesi için kullanılabilir. Mat boyalar rötuş yapma ve silme açısından kullanan kişilere büyük konfor sunar. Düz mat enamel boya iç cephe duvarlarında modern bir görünüm sunar. Standart mat boyaya göre daha tebeşirimsi bir yapısı vardır. Bu sayede daha modern ve düz bir görünüm elde edilir. Geleneksel tarihi binaları günümüze taşımak için tercih edilir. Hafif parlak enamel boya, ipek boyaya göre daha az parlaklık sunan boyadır. Yarı mat olarak da bilinen bu boya uygulanabilirliğin ve iyi bir görünümün buluştuğu adrestir. Parlak  enamel boya, yıllarca değişmeyen renk tonu sunar. Sık kullanılan ve yoğun trafiği olan alanlarda kullanılır. Düzenli temizlik isteyen bu alanlarda uzun ömürlü kullanılabilir.

Enamel boya nelerde kullanılır?

Demir konstrüksiyonlarda, kapı, pencere ahşap vb. her türlü yapı elemanlarında iç ve dış yüzeylerde son kat boya olarak tercih edilebilir. Tek uygulama yeterli olur ve zamandan tasarruf vaat eder. İyi yayılma özelliği ve pürüzsüz görünümüyle dekoratif boya olarak kullanılmaya uygundur.

“Petrol türevi çözeltici veya inceltici kullanılmalıdır”

Enamel boya inceltme tiner, terebentin, neft gibi maddeler ile yapılabilir. Bu maddeleri kullanarak boyayı istediğin kıvama getirebilirsin. %10 oranında inceltme enamel boya için yeterli olacaktır. Boyayı fazla inceltirsen akma ve kapama problemi yaşayabilirsin.

Enamel boya nasıl kullanılır?

Öncelikle, boya yapmayı düşünüyorsan önce boya yapacağın yüzeyi hazırlamalısın. Yüzey hazırlamayı tamamladığında boyayı fırça, rulo veya pistole ile uygulayabilirsin.Yeni boyanacak yüzey: Deterjanlı su, kimyasal silme veya yıkama gibi yöntemlerin biri ile yüzeyi temizlemelisin. Her türlü kiri ve tozu bu yüzeyden uzaklaştırmalısın. Mutlaka yüzeyin kurumasını beklemelisin. Astar uygulamadan önce ahşap korucu uygulayarak boyadan maksimum verimi elde edebilirsin. Yüzeyde bozukluklar varsa ahşap yüzey için ahşap macunu metal yüzeyler içinde metal yüzeylere uyumlu macun kullanabilirsin. Macun sonrası pürüzsüz yüzey elde etmek için zımpara kullanmalısın. Zımpara işlemi sonrası astar uygulamasını yine yüzeyi ön planda tutarak yapmalısın. Yani metal yüzeyde antipas, ahşap ve beton yüzeylerde sentetik astar kullanmalısın. Yüzey enamel boya için hazır!Eski boyalı yüzey: Yüzeyde kabarmış, gevşemiş boyaları kazıyarak çıkarmalısın. Metal yüzeylerde pas oluşmuş ise kumlama tel fırça veya zımpara kullanarak pası çıkarmalısın. Bölgesel macun uygulaması ile yüzeyi eşitleyebilirsin. Böylelikle boya uygulaması sonrası renk tonu farklılıkları oluşmayacaktır. Macunlama işlemi yüzeye uygun macun seçimi ile yapmalısın. Kuruyan yüzeye uygun astarlama işlemi sonrası boyamaya geçebilir ve işlemi bitirebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Boya
2024 Yılının Trend Rengi: Nil Yeşili ve Tonları
Boya
Ahşap Kapı Boyası İle Kapı Boyama Nasıl Yapılır

Toast Message