Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Eskiyen Parkelerini Kendin Boya!
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Eskiyen Parkelerini Kendin Boya!

Yayınlanma tarihi: 13.03.2020

Parkelerinden memnun değil misin? Gözün zemine her takıldığında parkelerinin eskimişliğinden veya evin atmosferine uyumsuzluğundan huzursuzluk mu duyuyorsun? Bu konuda bizim sana önerebileceğimiz tek bir şey var: Eskiyen parkelerini kendin boya!                                                                      Ama unutma; her parke türü boyanmayı aynı uslu tavırla kabul etmez. Bu yüzden parke boyama işlemine geçmeden önce parkenin türünü öğrenmelisin. 

Peki, parke türleri nelerdir?

Üç tür parke var. Bunlar; 1)  Laminat Parke: Talaş tozu sıkıştırıldıktan sonra reçine emdirilmiş kâğıt fırınlanır ve kurutulur.2)  Lamine Parke: Genellikle üç katmandan oluşur. Birkaç ahşap tabakası birbirine tutturulur ve üstüne kaliteli ağaçtan ince bir kaplama yapılır. Bu tabakalar tutkal ile yapıştırılır.3)  Masif Parke: Geleneksel parkedir. Kaliteli ağaçtan elde edilen ahşaptan imal edilir. Laminat ve lamine türlerinde parke boyama uygulaması ustalar tarafından pek tavsiye edilmez, çünkü bu tür parkelerde kısa sürede aşınma ve boya kalkması gerçekleşir. Ama masif parke türüne sahipsen veya parke boyama teknikleri hakkında bilgi almak istersen aşağıdaki yazı tam sana göre! 

Parke boyama nasıl yapılır?

Parke boyama sabır gerektiren birkaç işlemden geçer. 

Parke boyama nasıl yapılır?

 Parkedeki mevcut rengi ve cilayı zeminden kaldırmak için zımparala. Bunun için yapı malzemeleri satan dükkânlardan birinden sistre isimli bir makine kiralayabilir, odadaki tüm eşyaları çıkardıktan sonra zemini zımparalayarak eski tüm renk ve ciladan kurtulabilirsin. Ahşap zeminde kalan ufak tefek delikleri kapat. Bunun için zımparalamadan kalan bir parça talaş tozunu parke cilası ile karıştırıp macun kıvamına getir ve bunu kullanarak zemindeki boşlukları doldur. Dolgunun kurumasından sonra macunu kullandığın yerleri hafif zımpara ile zımparala.Tercih ettiğiniz renk ile zemini boya. Bunun için boyayı kullanmadan önce iyice karıştır ve bu eylemi boyama süresince tekrarla. Boyayı ahşabın damarları yönüne doğru uygulamayı unutma. Parke boyama için bizim önerimiz su bazlı bir boya tercih etmen, çünkü su bazlı boya hem ahşabın derinliklerine kadar ulaşarak doğal bir görünüm kazandırır, hem sağlık açısından hiçbir zarar teşkil etmez, hem de arzu ettiğin rengi vermeni sağlar.Cila sürme işlemine geç. Bunun için boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik rulosu kullanarak cilayı yüzeye yay. Bu yöntemle arzuna göre üç veya dört kat cila vur. Her kat arasında iki saatlik bir bekleme süresi olduğunu unutma.

Peki, parkenin renk seçimini nasıl yapacaksın?

İşte parke boyama konusundaki en önemli soru!  Parke renginin evinin genel atmosferine doğrudan etki edeceğini aklında tut ve renk seçiminde bu gerçeğe göre hareket et. Ufak bir renk farkıyla evine klasikten moderne; fütüristten retroya kadar birbirinden bağımsız birçok görünüm kazandırabilirsin. Tek yapman gereken şey, parke boyama için söz konusu odadaki duvar, mobilya ve aksesuar renklerine dikkat etmek.Bir diğer önemli unsur odan için nasıl bir hava yakalamak istediğin… Siyah ya da gri tonlar mekâna çarpıcı ve iddialı bir hava katar.  Açık renkler ortamın hem ferah, hem de aydınlık bir görünüm kazanmasını sağlar. Ahşap tonları ise ciddi ve sofistike bir atmosfer yaratır.Eğer parke boyama konusunda spesifik renkler üzerinden gitmek istiyorsan işte sana birkaç öneri;

Peki, parkenin renk seçimini nasıl yapacaksın?

Odan beyaz ağırlıklı bir ortama sahipse 2019 yılının rengi seçilen kırmızı mercan çarpıcı bir seçenek olabilir.Kırmızı renklerin yoğun kullanıldığı bir ortamda iddialı bir atmosfer yaratmak istiyorsan siyah rengi, doğal ve basitlik arıyorsan beyaz rengi bir parke yaratabilirsin. Eğer son zamanların popüler akımı olan vintage bir görünüm arzularsan duvarları yeşilin koyu bir tonuna; parkeleri fildişi rengine boyayabilirsin.Evinde yaz havası estirmek istersen duvar için açık mavi; parke boyama için beyaz rengi tercih edebilirsin.Eğer odalardan biri sarı rengine sahipse zemin için siyah veya kırmızı seçerek dinamik bir hava meydana getirebilirsin.Gülkurusu rengi ağırlıklı bir ortam için kahverengi bir zemin tercih ederek harikalar yaratabilirsin. Zıtlıkların yarattığı etkileyici bir haz için siyah ile beyazı bir arada düşünebilirsin.Gri ile mavi huzuru; gri ile beyaz ise nötr bir görünümü yansıtır. Bu yüzden parke boyama için gri renk fikri daima aklında bulunsun. 

Peki, parkenin renk seçimini nasıl yapacaksın?

Sonuç olarak renk seçimi tamamen kişisel bir zevk; dolayısıyla aklına yatan rengi kendin seç, parke boyama işlemini kendin yap ve ortaya çıkan büyüleyici sonucun tadını kendin çıkar.Eğer sen de evinin havasını değiştirmek için parke boyama macerasına çıkmak istiyorsan hemen Bi’Boya’yı ziyaret et. Unutma; dökülmeden teslim alacağın boyadan arda kalan fazlalığı Bi’Boya’ya rahatlıkla iade edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Banyonuzdaki Seramikleri Yenileyin: Seramik Boyama
Boya
Duvar Boyasında Yeşil Tonları Nasıl Kullanılır?
Boya
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası

Toast Message