Küflü duvara nasıl boya yapılır?
Yayınlanma tarihi: 21.03.2020
Kötü kokuya sebep olan ve hoş gözükmeyen küf, evdeki konforu azaltır. Özellikle, duvarların adıyla tavana yakın iç kısımlarında küf oluşur. Küf nemli bölgelerde yaşayan kişiler için adeta korkulu bir rüyadır. Evde, iş yerinde birçok yerde karşına çıkabilecek yaygın bir sorundur. Hatta ileri boyutta oluşan küf kişilerin sağlıklarını da tehlikeye sokar. Bu yüzden sen de küf sorunu ile boğuşuyorsan ve oluşan yoğun küfü silerek önleyemiyorsan küf oluşumunu engellemek için küflü duvara boya yapmalısın. Yapacağın küflü boya tadilatı ile küfü ve tekrar oluşma ihtimalini ortadan kaldırabilirsin.
Küflü duvara boya uygulamalısın
Boyama işlemi öncesi duvarın kuru olması ve astarın sürülmesi küf ile mücadele açısından önemlidir. Boyamak için acele etmeden her işi hakkı ile yapmalısın. Ucuz boya tercih etmemeli, iki farklı boyayı karıştırmamalısın. Etkili ve kesin bir çözüm için küfe dayanıklı, uzun ömürlü, küf ve önleyici ve rutubet giderici boya tercih etmelisin. Antibakteriyel özellik taşıyan küf önleyici ve rutubet giderici boya, içerisinde bululanan biyosit kimyasalları ile küfe neden olan canlıları anında yok eder. Küf oluşma ihtimalini sıfıra indirir ve uzun ömürlü kullanım sunar. Boya seçimi ile birlikte boyayı iki kat uygularsan bu da küf ile savaşta işini kolaylaştırır. Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin. 100
Küflü duvarı temizlemelisin
Küflü duvara boya yapmadan önce küf oluşumunun meydana geldiği duvarı küften arındırarak tamamen temizlemelisin. Aksi taktirde küf oluşumuna sebebiyet veren mikro organizmalar üremeye devam eder ve sadece boyama ile küfün neden olduğu kötü görüntü kapanmaz. Alabileceğin ya da evde bulunan boş bir sprey şişesine yoğun çamaşır suyu ve bir miktar su koymalısın. Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır. Kısa bir bekleme sonrası duvarı nemli bir bez yardımı ile kurulamalısın.
Zımpara ile eski boyadan kurtulmalısın
Küfü temizlediğinden emin olunca duvarı kuru bir bez ile silmelisin. Duvarın kuruduğundan emin olmalısın. Temizleme işlemi sonrası küfün etkisi ile duvarda kabarma veya boya dökülmesi meydana gelmişse bu kısımları spatula ile kazımalısın. Bunun dışında geri kalan kısımları özenle zımparalamalısın. Kazıma ve zımparalama işlemi sonrası duvarda meydana gelen küçük çukurları, boşluklar veya kusurları alçı ya da macun ile kapamalısın. Ardından alçının kurumasını beklemelisin.
Küflü duvara boya uygulamadan önce duvara astar sürmelisin
Kuruyan duvara boya öncesi mutlaka küf önleyici astar sürmelisin. Duvar, uygulanan astar sayesinde küfü hapseder. Bu da yeniden küf oluşumu meydana geldiği taktirde küfün, boyanın üstüne geçmesini önler. Küf, astar ile duvar arasında kalır. Astarın bir diğer faydası da boyanın çatlamasına neden olan nemin giderilmesine yardımcı olur.