Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Metal boyası ile neler yapabilirsiniz?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Metal boyası ile neler yapabilirsiniz?

Yayınlanma tarihi: 26.02.2020

“Metalin boyası da mı olurmuş” diyebilirsin ama evet böyle bir boya var ve onun yapabildiklerini gördüğünde şaşırıp kalacaksın. O halde öncelikle metal boya nedir sorusunun cevabını verelim. Alüminyum, metal ya da çinko bir yüzeyi boyamaya yarayan, diğer boyalara nazaran bu alanlara yapışma oranı daha iyi ve kalıcı olan boyalara metal boyası adı verilir. Basit bir spreyden profesyonel metal boyalarına kadar birçok çeşidi vardır. Ayrıca bazı karışımlar hazırlayarak kendi metal boyanı da elde edebilirsin. Şimdi kullanım yerine ve amacına göre en uygun metal boyayı seçebilmen için birkaç noktaya değinelim.

Sprey ile metal boyama nasıl olur?

Demir ya da metal bir yüzeyi en kolay ve hızlı bir şekilde dönüştürmek için sprey metal boyası tercih edebilirsin. Yüzeyin temiz ve pürüzsüz bir hal almasını sağladıktan sonra sprey bir astar ve antipas kullanarak alanı boyaya hazır hale getirmek çok kolay. Ancak tercihini akrilik spreyler yerine selülozik spreylerden yana kullanırsan daha uzun ömürlü bir boya uygulaması yapmış olursun. Çünkü akrilik boyalar zaman içinde paslanma benzeri sorunlar yaratabilir.

Özel metal boyası ile astara gerek yok!

Metal yüzeyler için özel olarak üretilmiş boyalar ile pratik bir uygulama gerçekleştirebilirsin. Bu boyalardan önce astar ya da antipas uygulaması yapmana gerek kalmaz. Yüzey ister paslı ister passız olsun farketmeksizin uygulama kolaylığı sağlar. Özel metal boyası sentetiktir ve diğer sentetik boyalar gibi uygulayabilirsin.

Selülozik Hammerton boya ile metal boyası

Metal yüzeylerde, antipas uygulaması yapıldıktan sonra selülozik astar gerçekleştirilmiş ve zımparalanmış alanlara kullanılması tavsiye edilir. Esasen metal sanayi için geliştirilmiş bu boyayı iç ve dış tüm metal yüzeylerde uygulayabilirsin. Doğru bir işlem sayesinde uzun yıllar dayanıklılığını koruyan bu metal boyası, sertlik ve çizilmelere karşı ekstra dirençlidir. Bunun için iki üç kat olarak uygulamalı ve kat aralarında kuruma sağlanması için 5’er dakika beklemelisin. 

Metal boya nasıl uygulanır?

İç mekanda bir radyatör ya da metal ferforje ürünler, dış mekanda ise balkon korkulukları, garaj kapısı ve bahçe kitleri gibi birçok metal yüzeyin bakıma ihtiyacı var. Peki bu bakım nasıl olmalı? Dış mekan ürünleri zorlu hava koşullarına maruz kalırlar. Bu nedenle düzenli bakım yapılması ve gerekirse değiştirilmeleri gerekir. Metal boyası işlemi için de dış mekanda daha titiz davranman gerekiyor. Örneğin yoğun güneş ışığı alan zamanlarda boya yapmaktan kaçınmalısın. Çünkü güneş ışığı boyanın hızlı kurumasına sebep olarak üst katmanda çatlaklar oluşmasına sebep olur. Metal boyası korozyana karşı da koruma sağlar. Kalın olmayacak şekilde iki kat boya uyguladıktan 16 saat kadar sonra son katı uygulayarak işlemi sonlandırabilirsin. Düzenli olarak pas kontrolü yaparak gerekirse boyaya rötüş uygulayarak uzun soluklu bir yeni görüntüye kavuşabilrsin. iç mekan ürünlerinde ise pas oluşumunu tel fırça yardımıyla gidererek kolaylıkla metal boyası uygulayabilirsin. Unutmadan hatırlatalım ki tüm bu işlemler boyunca bir boya maskesi, emniyet gözlüğü ve iş eldivenleri kullanman şart.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Banyonuzdaki Seramikleri Yenileyin: Seramik Boyama
Boya
Duvar Boyasında Yeşil Tonları Nasıl Kullanılır?
Boya
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası

Toast Message