Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Ortam ısısı boyayı ve duvar boyama işlemini nasıl etkiler?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Ortam ısısı boyayı ve duvar boyama işlemini nasıl etkiler?

Yayınlanma tarihi: 21.03.2020

Boyama yapacağın mekanın ısısı boya uygulamalarını etkiliyor. Her boya türü için mekanın farklı ısılarda olması gerekebiliyor. Bu nedenle duvar boyama işlemlerinde hangi tür boya uyguluyorsan o boyanın en fazla verimli olacağı ortam ısılarını tercih etmen oldukça önemli. Boyana uygun ortam ısısında çalışırsan boyanın uygulama alanına daha etkili bir şekilde nufuz etmesini sağlayabilir ve renkleri daha kalıcı hale getirebilirsin. Aksi takdirde boyada uygulama sonrasında dökülme, ufalanma ve renk solması gibi problemler yaşayabilirsin. Tinerle ya da farklı kimyasallarla inceltilen boyaları uygularken zehirlenme tehlikesine karşı mutlaka pencereleri açmalısın.

İç ve dış cephe için farklı ısılar baz alınmalı

Ortalama bir oda sıcaklığı hemen hemen her tür boyanın uygulanması için verimli bir ortam sunar. İç cephe için duvar boyama yapıyorsan çalışma ortamı için 15-20 derece idealdir. Dış cephede ise sıcaklığın 5 derecenin altında olmamasına özen göstererek başarılı bir boyama uygulaması yapabilirsin. Gölgede kalan iç ve dış cepheler için sıcaklığın daha yüksek olduğu 11.00-16.00 arasında boyama yapman daha uygun olacaktır.

Plastik boyaların da çeşitleri var

Tavan ve duvar boyama uygulamalarında kullanılan plastik boyalar ortalama 20-30 derecelik sıcaklıkta 2.5-3 saat arasında kurur. Tavan boyamada kullanılan plastik boyalar, duvar boyama için kullanılanlara göre daha fazla hava sirkülasyonu sağlar. Yani daha fazla hava geçirirler. Nefes aldıkları için daha uzun ömürlüdür. Bu tür boyalar kolay uygulanır ancak silinmeye uygun değildir. Silme işleminde hasar görür ve bütünlüğünü kaybeder. Bu tür boyaları kolay kirlenmeyecek ve leke tutmayacak yaşam alanları için tercih edebilirsin.

Su bazlı boyaların uygulanması

İsminden de anlaşılacağı gibi su ile inceltilen boyalardır. Kokusuz olması önemli bir avantajdır. Genellikle sağlıklı bir yaşam alanı tasarlamak isteyen ve alerji gibi sağlık problemleri yaşayan kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Su bazlı boyaları nemli bir bez yardımı ile kolaylıkla temizleyebilirsin. Uygulama süresi oldukça kolay olan bu boyalar ortalama 20-30 derecelik sıcaklıkta 3-4 saatte kuruyor. Kir ve leke probleminin sık yaşandığı mekanlar için su bazlı boyalardan yararlanarak temizlik avantajı elde edebilirsin.

Yağlı boya çeşitlerinden ihtiyacınıza uygun olanı belirlemelisin

Yağlı boyaların parlak, mat ve yarı mat olmak üzere üç çeşidi var. Bu boyaların inceltilmesinde su kullanılmaz. Bu işlem için neft maddesi ya da tiner kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle işçilik açısından biraz daha zahmeti boyalardır. Yağlı boyaların elden su ile temizlenmesi zordur. Bu nedenle uygulama sırasında mutlaka boya eldiveni kullanmalısınız. Uygulama sırasında ortamı iyice havalandırmaya özen göstermelisin. Duvar boyama sonrasında kalan kalıntıları gaz yağı, benzin ve tiner gibi çeşitli çözücülerle çıkarabilirsin. Yağlı boyayı oda sıcaklığında rahatlıkla uygulayabilirsin. Kuruma süresi için de ortalama 7-8 saate ihtiyacın olacak.Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Boya
2024 Yılının Trend Rengi: Nil Yeşili ve Tonları
Boya
Ahşap Kapı Boyası İle Kapı Boyama Nasıl Yapılır

Toast Message