Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Örtücülük problemi neden oluşur?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Örtücülük problemi neden oluşur?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Duvarlarını boyamaktan ve farklı renkleri denemekten çok büyük bir keyif alıyor olabilirsin. Fakat yeni boya uyguladıktan sonra istediğin rengi değil de alttan bir önceki duvar rengini görüyorsan bu eğlence oldukça büyük bir hayal kırıklığına dönüşebilir. Yeni uyguladığın boyanın önceki boyayı kapatamaması durumuna örtücülük problemi deniyor. Örtücülük problemi, boyanın kalitesinden ve pigmentlerinden, boyanın uygulama yöntemine ve uygulama yüzeyinin kalitesine göre pek çok sebepten kaynaklanabiliyor.

Boyada örtücülük nedir?

Boyada örtücülük, boyanın uygulama yapılan yüzeyi kapatabilme, kaplayabilme özelliğine denir. Bir boyanın ne kadar örtücü olduğu ise yüzeyi kaçıncı mikronda kapattığına göre değişir. Uygun koşullarda kaliteli bir boyadan bekleyeceğin örtücülük, ikinci katmanda uygulama yüzeyini tamamen örtmesi, kaplamasıdır. Eğer kullandığın boyanın örtücülüğü az ise uygulama yaptığın yüzeyi kapatabilmek için çok daha fazla boya kullanman gerekir. Boyanın ne derece örtücü olduğunu iki farklı boya örtücülük testiyle ölçmek mümkün. Bunlardan biri zebra kağıdı yöntemi: Bu testte kağıttaki siyah karelerin kaçıncı katmanda görülmediği üzerinden bir değerlendirme yapılıyor. Diğer bir yöntemdeyse kriptometre cihazı kullanılıyor. Boya cihaza yerleştirildikten sonra ölçümü cihaz kendisi yapıyor. Böylece boyanın örtücülük problemi oluşturup oluşturmayacağı anlaşılabiliyor. 

Örtücülük problemi neden oluşur?

Kullandığın boyanın içerisinde yeterli oranda örtücü özellikte pigment bulunmazsa,Eğer boyana ambalajında belirtilen orandan fazla su katarsan ve boyan çok incelirse, Eğer boyanı doğru oranda sulandırdığın halde iyice karıştırmazsan,Emici bir yüzeye astar uygulaması yapmadan “son kat boya” uygulaması yaparsan,Yüzeye yeterli sayıda boya katmanı uygulamazsan, örtücülük problemiyle karşı karşıya kalabilirsin.

Örtücülük problemi neden oluşur?

 

Örtücülük problemi nelere sebep olur?

Eğer kullandığın boyanın örtücülüğü az ise uygulama yüzeyin tam kapanmayacağı için alttaki kalan boya veya lekeler görünebilir.Örtücülüğü az olan bir boyanın örtücülüğünü çok katman uygulayarak artırmak isteyebilirsin. Ancak çok katmanlı boya uygulaması boyanın esnekliğini kaybetmesine ve aderans kaybına yani yapışma, birleşme özelliğinin kaybına neden olur. Aderans kaybı ise boyanın çatlamasına ve tabakalar halinde dökülmesine sebebiyet verir.

Örtücülük problemi nelere sebep olur?

 

Örtücülük problemi nasıl önlenir?

Tercihini kaliteli ve yeterli örtücü pigmente sahip boyadan yana kullanmalısın.Boyanı ambalajında belirtilen oranda suyla inceltmeli ve iyice karıştırdıktan sonra uygulama yapmalısın.Uygulama yapacağın yüzeyi tanımak iyi bir fikir! Mesela, ahşap gibi çok emici bir yüzeyse kesinlikle boyadan önce bir astar veya macun uygulamasına ihtiyaç var demektir. Bu uygulamayı yapıp 24 saat gibi bir süre iyice kurumasını bekle. Sonra da ilk katman boyanı uygula. İlk katman, hava şartlarına göre her ne kadar değişiklik de gösterse, muhtemelen 4-5 saat içinde kuruyacaktır. Bunun ardından ikinci katmanı uygulayabilirsin.Duvarda kalın bir boya uygulaması olmaması ve ileride boyada esneklik ve aderans kaybı olmaması için uygulama yapacağın yüzey üzerinde daha önce çok fazla uygulama yapılmışsa alttaki boya yüzeyini zımparalamak iyi bir fikir olacak!

Örtücülük problemi nasıl önlenir?

 Artık boya örtücülük problemini nasıl aşacağını biliyorsun! Öyleyse hemen Bi’Boya web sitesine uğrayarak örtücülüğü yüksek rengarenk boyalardan hayalindekine en uygun rengi seçebilirsin. Üstelik memnun kalmazsan kolayca iade edebileceğin de aklında bulunsun!

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Boya
2024 Yılının Trend Rengi: Nil Yeşili ve Tonları
Boya
Ahşap Kapı Boyası İle Kapı Boyama Nasıl Yapılır

Toast Message