Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Parkeden boya lekesi çıkarmanın 6 kolay yolu
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Parkeden boya lekesi çıkarmanın 6 kolay yolu

Yayınlanma tarihi: 12.02.2020

Boya türleri nelerdir?

Doğru temizleme yöntemini öğrenmek için öncelikle, boya türleri hakkında bilgi sahibi olmalısın. Plastik boya, silinemeyen bir boya türüdür. Silikon katkılı plastik boyalar ise ipek mat ve mat boyadır. Bu boyalar, içeriğindeki silikondan dolayı çatlamalara karşı oldukça dayanıklıdır ve silinmez. Yağlı boya; uygulandığı yüzeyi yoğun bir biçimde kapladığı için daha çok dış cephe boyamasında tercih edilir. İçeriğindeki parlaklık veren katkı maddesi nedeniyle, kuruması uzun zaman alır. Lateks bazlı ya da diğer adıyla iç cephe boya ise içindeki nemin çabuk buharlaşması nedeniyle çabuk kuruduğundan iç cephe boyamada kullanılan silinebilir boya çeşididir. Çok dayanıklı olmasa da sabun ve su ile kolayca temizlenebilir

Evinizin duvarları boyanırken, ne kadar özen gösterilirse gösterilsin parkeye boya damlayabilir, dökülen boya nedeniyle döşemeniz büyük zarar görebilir. Yüzeye hasar vermeden parke boya lekesini temizlemek için boyanın döküldüğü yüzey, lekenin kuruyup kurumaması gibi birçok etkene bağlı olarak çeşitli yöntemler mevcut. Bu yöntemleri öğrenerek, parkendeki boya lekelerini en kolay şekilde temizleyebilirsiniz.

Boya lekesi nasıl çıkar yerden?

Leke taze iken temizlemek her zaman çok daha kolayken, boya türüne ve dökülen yüzeye göre temizleme yöntemi değişmektedir. Örneğin; halıya boya döküldüyse lekeyi temizlemeye çalışmak yerine, halıyı kuru temizlemeye verebilirsin. Fayansa dökülen boya lekesini sirke ile çıkartabilir, damla şeklinde bir dökülme söz konusu ise ıslak bir bez yardımı ile kolaylıkla temizleyebilirsin. Boya lekesi geniş bir yüzeye dağıldıysa ve tabakalaşmış ise temizlik işleminden önce spatula ile dikkatlice kazımak gerekir. 

Parke üzerindeki boyalar nasıl çıkar?

Mermer gibi yüzeylere kıyasla, parke üzerindeki boya lekesini çıkarmak için çok daha dikkatli davranman gerekir. Bulaşık teli veya spatula ile kazıma işlemini, parkeye uygulaman durumunda çiziklere neden olabilirsin. Su bazlı boyanın neden olduğu parke boya lekesini silmek için ilk olarak, sıcak su ile ıslatılmış bir bez kullanmalısın. Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin. Daha inatçı yapıdaki yağlı boyaları temizlemek için ilk başta parke boya lekesi üzerine pudra dökmelisin. Etere batırdığın bir bezi kullanarak temizleyebilir, eterin yanıcılığı deneniyle soğuk su ile iyice durulamaya özen göstermelisin.  Çıkmayan parke boya lekesi için amonyak kullanabilirsin.

Kurumuş boya lekesi nasıl çıkar?

Parke boya lekesi kurumuş ise öncelikle, elektrik süpürgesi ile temizleyeceğin alanı süpürmelisin. Leke yeni oluşmuşsa ıslak bez ile silerek boyanın yumuşak kalmasını sağlayabilirsin. Asetonla ıslattığın bir bez yardımıyla veya kurumuş boya  lekelerini temizlemek için özel olarak üretilen spreyleri kullanarak temizleyebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Banyonuzdaki Seramikleri Yenileyin: Seramik Boyama
Boya
Duvar Boyasında Yeşil Tonları Nasıl Kullanılır?
Boya
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası

Toast Message