Su bazlı ve tiner bazlı boyaların duvar yüzeyinde uygulama sonrası oluşturduğu farklılıklar neler?
Yayınlanma tarihi: 21.03.2020
Duvar dekorasyonu, alanın görüntüsünü etkileyen en önemli detaylardan biri. Duvarlar için dekorasyondan bahsedildiğinde akıllara ilk tablolar, çerçeveler veya posterler gelse de aslında en belirleyici unsur duvar boyanızdır. Duvarlarında değişiklik istiyorsan işe duvar rengini ve boya türünü seçerek başlayabilirsin. Duvar boyama işlemine başlamadan önce bilmen gereken bazı detaylar var. O detaylardan en önemlisi boya türleri ve aralarında bulunan farklılıklar. Güzel bir sonuç elde etmek istiyorsan bu farklılıkları, duvar boyası türlerini ve uygulama aşamalarını iyi bilmen gerekiyor. Boyalar içlerine konulan incelticilere göre sınıflandırılır. Bu incelticiler su veya sentetik tinerdir. Su bazlı ve sentetik tiner bazlı duvar boyaları uygulamadan sonra duvar üzerinde bazı değişiklikler göstermektedir. İşleme başlamadan önce bu yazımızı mutlaka dikkatlice oku, püf noktaları öğren ve duvar boyamanın tadını çıkar.
Su bazlı boya özellikleri nelerdir?
Su bazlı boyalar su ile inceltilir. Su bazlı boyalar kokusuzdurlar ve daha hızlı kururlar.Küf önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahip olanları mevcuttur. Nefes alma özelliği, buhar geçirgenliği daha yüksektir. Böylece duvarlarda çatlama ve dökülme gibi problemlerle karşılaşmazsın.Su bazlı boyaların uygulandıkları bölgede kuruma hızları daha yüksektir. İki gün süren boyama işlemlerine gerek kalmadan, aynı gün içerisinde boyama işleminizi harika sonuçlarla sonlandırabilirsin.Su bazlı boyalar tiner bazlı boyalara nazaran daha mat ve dirençleri düşük boyalardır.Tiner bazlı boyalara göre kapatıcılıkları daha düşüktür. Uygulama öncesi astar kullanılması gerekebilir.Su bazlı boyalar yanıcı değildir. İç mekanlarda kullanımları eskiye göre çok düşüktür.
Sentetik Tiner Bazlı Boya Özellikleri Nelerdir?
Uygulama sonrası bir süre uygulandığı mekanda boya kokusuna sebep olur.Tiner bazlı boyalar sentetik tiner ile inceltilir.Su bazlı boyaya göre uygulandığı bölgede daha estetik bir görüntüye sahiptir.Tiner bazlı boyalar su bazlı boyalara göre daha parlak görüntüye sahiptir.Tiner bazlı boya uygulandığı bölgeye kalın bir tabaka oluşturularak sürülür ve uygulandığı duvarın nefes almasını, buhar geçirgenliğini engeller. Uygulaması su bazlı boyaya göre daha zordur. Yanlış işlem uygulandığında duvarlarda dökülmelere neden olabilir, bu nedenle işlemi yaparken bu konuda profesyonellerden yardım almalısın.Su bazlı boyalara nazaran daha parlak görüntüye sahiptirler. Tiner bazlı boyaların uyulandıkları bölge üzerinde kapatıcılıkları daha yüksektir. Alt zemindeki rengin açık veya koyu olması farketmez. İki kat boyada altta kalan rengi tiner bazlı boya ile rahatça kapatabilirsin. Temizlik malzemeleri ile tiner bazlı boya uygulanan duvarı temizleyebilirsin.Boya tiner ile inceltildiği için uygulanan alan sağlık için iyi havalandırılmalıdır.Tiner bazlı boya ile su bazlı boyaya göre daha fazla alan boyayabilirsin. Tiner bazlı boyalar yanıcı ve parlayıcıdır. Bu nedenle tiner bazlı boyaları kullanırken dikkatli olmalısın.
Sentetik Tiner Bazlı Boya Özellikleri Nelerdir?
Yukarıda senin için su bazlı ve tiner bazlı duvar boyalarının farklarını inceledik. Hangi duvar boyasını kullanırsan kullan, uygulamadan önce yüzeyi iyice temizlediğinden, gerekli tamiratları yaptığından ve tozdan arındırdığından emin ol. Bi’Boya ile hayallerindeki duvar boyası tarzına ve rengine ulaşman çok kolay.