Viskozite nedir? Boyayı nasıl etkiler?
Yayınlanma tarihi: 10.02.2020
Viskozite, akışkan yapıdaki maddelerin yani sıvı ya da gaz formundaki maddelerin biçim değişikliğine karşı gösterdiği dirençtir. Bu direnç daha basit tabiriyle akışkanlığın tersidir. Akmazlık olarak da adlandırılan bu direnç biçim değişikliği veya akışa karşı koyamama olarak da düşünülebilir. Viskozite, akışkanların boru hattı ile iletilmesini veya akışkanların yüzey boyası olarak kullanılmasını sağlar. Kısaca sıvı akışının düzenlenmesinde önemi büyüktür. Sıvıların ki değişiklik gösterse de gazların viskozitesi çoğunlukla düşüktür.
Moleküller arasındaki çekim kuvveti akışkanlığı etkiler
Sıvının molekülleri arasındaki çekim kuvveti viskozite ile ters orantılıdır. Sürtünmeyi yaratan bu çekim kuvveti sıvıların yüzey uygulamalarının kolay olması için dikkate alınmalıdır.
Sıcaklık moleküllerin kinetik enerjisini arttırır
Sıcaklık, sıvı molekülleri arasındaki bağı azaltır. Bu da sıvının akışkanlığını olumlu etkiler.
Moleküllerin şekli ve büyüklüğü akmazlığın derecesini belirler
Kolay akan maddelerin molekül yapıları küre veya küreye benzerdir. Şeklin yanı sıra molekülleri küçük olan sıvıların akışkanlığı daha fazladır. Örneğin; su, etil alkol gibi maddeler düşük akmazlığa sahiptir ve akışkanlık seviyesi yüksektir.
Viskozite günlük hayatta sıklıkla kullanılır
Bal ve reçel gibi gıdaların sürülmesinde, asfalt çalışmaları sırasında zifti yayma işleminde, boyaların çeşitli yüzeylere sürülmesinde, cam sanayide şişeleme işleminin kolay yapılmasını sağlamada yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir.
Boyada viskozite nedir? Viskozite boyayı nasıl etkiler?
Boyama işleminin arzu edilen profesyonellikte olmasının ve pürüzsüz bir yüzey elde etmenin temeli kaliteli boyada geçer. İdeal bir boyada faz ayrımı, çökme, jelleşme, kabuklaşma ya da kaymaklanma olmamalıdır. Boyada akmazlık seviyesinin çok düşük olması ya da ayarlanamaması boyanın kalitesini ve uzun ömürlü kullanımı büyük ölçüde etkiler. Düşük viskozite boyanın çökmesine neden olur. Çökme oluşan boyanın tabanında çökelekler oluşur ve boyanın yüzeye uygulanmasını güçleştirir.
Boya viskozitesi nasıl ölçülür?
Yaş boyanın kıvamının ölçülmesi, boyanın üretilme aşamasının denetlenmesini sağlar. Boya viskozite ölçümü, istenilen yapıya sahip boyanın elde edilip edilmediğini gösterir. Ölçüm işlemi genellikle akış kabında gerçekleştirilir. Akış kapları konik veya düz tabanlı silindirik kaplardır. Bu kapların taban yüzeyinin merkezinde delik bulunur. Akış kabına konulan boyanın kaptan akım süresi kronometre ile saniye cinsinden ölçülür. Kronometrede görülen sonuç, ölçülen boyanın mevcut sıcaklıktaki viskozite değeridir. Bu ölçüm sıcaklığa yüksek oranda bağlılık gösterir. Bu nedenle doğru veri elde edimi için boya her zaman aynı sıcaklıkta ölçülmelidir. Akış kabı ile ölçüm yapılsa da boyanın viskozite seviyesi hakkında ancak bir sınırlı bilgi elde edilir. En doğru sonucu elde etmek için dönmeli kıvam ölçerler ile ölçüm işlemi yapılmalıdır. Kıvam ölçer üzerinde karıştırıcı bir uç bulunur ve değişik dönme hızı ile boyayı karıştırır. İsteğe göre karıştırma (kesme) hızının veya kesme geriliminin kontrollü değiştirildiği dönmeli veya titreşimli reometreler ile detaylı viskozite analizi yapılabilir.