Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Ara astar nedir? Nasıl kullanılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Ara astar nedir? Nasıl kullanılır?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Duvar boyasını daha verimli kullanmanın bir yolunu mu arıyorsun? Yaptığın ya da yaptıracağın boya uzun ömürlü olsun istiyorsan ara astar kullanabilirsin. Ara astar, boya malzemeleri arasında önemli bir yer tutuyor. Boyanacak yüzeyin boyama işlemine hazırlanmasını, boyanın yüzeyin her yerinde eşit şekilde emilmesini, daha az boya harcanmasını sağlayan bir yapı ürünü olan ara astar, boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlıyor.

Ara astar neden ve nasıl kullanılır?

Astar kullanımının temel sebebi boyanacak yüzeyi boyama işlemine hazırlayarak daha verimli ve daha kolay bir boyama işlemi gerçekleştirmek. Duvar yüzeyindeki pürüzlü yapının giderilmesi, tozun silinmesi ve lekelerin çıkarılması gibi aşamalardan sonra uygulanan ara astarın iyice kurumasını beklemen gerekiyor. Astar kuruduktan sonra iki kat boyama yaparak işlemi tamamlayabilirsin. İlk astar gözenekli ve bozuk yüzeylere uygulanarak dolgu malzemesi görürken ara astar üstün yapışma özelliğine sahip olması beklenen sentetik boyama sistemlerinde kullanılıyor. Alçı yüzeyler, yüksek emici özelliğe sahip olduğundan direkt olarak alçı üzerine boya yapmak çok fazla boya kullanmayı gerektiriyor. İlk astar da tam bu noktada devreye girerek alçının emici özelliğini azaltıyor, boyanın daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Ara astar ise farklı renklerde ama aynı türde boyanacak yüzeylerde kullanılıyor.

Boyama işlemini kolaylaştıran diğer astar çeşitleri neler?

Ara astar ve ilk astar en çok bilinen yüzey hazırlama malzemeleri. Ancak, boyama işleminin yapılacağı alana göre kullanılabilecek farklı astar türleri de mevcut. Örneğin silikon bazlı astar, su bazlı iç ve dış kaplama malzemelerinin altında kullanılabilen; alt yapıya derinlemesine ederek su ve nem itici özellik kazandırıyor. Geçiş astarı olarak bilinen bir diğer tür, solvent bazlı boya uygulanan yüzeyin üzerin su bazlı boya ile yeni bir katman uygulanırken kullanılıyor. Dolgu astarı; sıva, tuğla, beton gibi yüzeyleri boyaya hazırlıyor. Transfer astarı, yağlı boya veya solvent bazlı saten boya ile kaplı yüzeyin üzerine su bazlı boya uygulamalarında kullanılıyor. Boyanın yapışmakta en çok zorlandığı yüzeylerden biri olan ahşap için ahşap astarları bulunuyor. Diğer astarlara göre ahşap malzemeye daha iyi yapışan bu astar ahşap yüzeyin boyanmasını kolaylaştırıyor.

Astar seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Her astar çeşidinin farklı bir kullanım alanı olduğundan öncelikle yapacağın işlemin detaylarını iyice belirlemelisin. Alçı üzerine mi boya yapacaksın? İç cephedeki eskimiş boyayı mı yenilemek istiyorsun? Solvent boya üzerine solvent mi yoksa su bazlı boya mı kullanacaksın? Detaylar netleştikçe hangi tür astara ihtiyacın olduğu da ortaya çıkacak. Astar, genel olarak inceltme gerektirmeyen bir boya malzemesi olsa da bazı astar tiplerini incelterek kullanman gerekebilir. Birbirinden kaliteli yüzey hazırlama ürünleri ve bu ürünleri uygularken ihtiyaç duyacağın her türlü malzeme Bi’Boya’da! 

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Modası Geçmeyen Boya Önerisi: Şampanya Rengi Duvar Boyası
Genel
Evinizin Odalarını Zenginleştirin: Derin ve Canlı Renkler
Genel
Çocuk Odaları İçin Eğlenceli Duvar Boyama Teknikleri

Toast Message