Kapı ve Pencere Fitili Nedir? Nasıl Takılır?
Yayınlanma tarihi: 27.02.2020
İç mekanda hava sıcaklığında verimliliği büyük oranda pencere ve kapılardaki yıpranmış fitiller düşürüyor. Kapı ve pencere fitillerini belli aralıklar ile değiştirirsen özellikle kış aylarında ısınma giderlerinde de fark edilir düzeyde bir düşüş görebilirsin.
Kapı ve pencere fitilini neden değiştirmek gerekir?
Kapı ve pencere fitilinin belli bir kullanım süresi bulunuyor. Ömrünü tamamlayan fitiller artık kendinden beklenen verimi sağlayamaz hale geliyor. Isı kaybının yanı sıra yağışlı havalarda yağmur suyunun pencerelerden sızması fitilin aşınmış olduğunu kanıtlıyor. Kapı ve pencere fitilinin sayısız faydası arasında dışarıdaki gürültüyü engelleme özelliği de bulunuyor. Yıpranan fitil bu işlevi de yerine getiremiyor. Ayrıca fitil artık hava akımını önleyemeyeceği için dışarıdaki toz ve kiri de bir süre sonra içeri taşır. Bu tür problemler yaşıyorsan PVC pencere fitili değiştirme zamanı gelmiş diyebiliriz.
Kapı ve pencere fitili seçiminde nelere dikkat etmeli?
Kapı ve pencere fitili seçiminde kafanı karıştıracak pek çok detayla karşılaşabilirsin. Özellikle PVC pencereler 30 yıllık bir geçmişe sahip olduğundan farklı özelliklerde pencere fitili ile karşılaşabilirsiniz. Kapı ve pencerenin özelliğine uygun kalınlıkta ve uzunlukta olan seçenekleri tercih ettiğinde verimli bir sonuç alabilirsin. Verimi etkileyen unsurlar arasında kapı ve pencerelerin bozulmamış olması ve tahliye kanallarının formunu koruyor olması da bulunuyor. Fitil satın alırken özellikle PVC pencere fitili alırken pencerenin markasına uygun seçenekleri değerlendirebilirsin.
Kapı ve pencere fitili takarken püf noktaları göz ardı etme
Kapı ve pencere fitili seçimi kadar fitilin takılışı da sonucu etkiliyor. Kapı fitili daha çok kauçuk özelliğe sahip ve kendinden yapışkanlı seçeneklerden oluşuyor. Uygulama aşamasına geçmeden varsa önceden takılı olan kapı fitili sökmen gerekir. Bir noktadan sıyırıp çektiğin zaman fitil kolaylıkla kalkacaktır. Sonrasında kalan tozu ve kiri temizlemelisin. Malzemenin kuruması ile birlikte fitildeki yapışkan kısmı söküp yapıştırmaya başlayabilirsin. Kapı fitili takarken esneme payını çok fazla bırakmamaya dikkat edebilirsin. Peki PVC pencere fitili nasıl değiştirilir? PVC pencere fitili kapı fitiline nazaran farklı olabiliyor. Özellikle mevsimsel ısı değişimlerine dikkat ederek esneme payını doğru bırakmak gerekir. Fitil penceredeki fitil yuvasına iteklenerek takılıyor. İterek takıldığı için ise özellikle köşe noktalarında gerilme ortaya çıkmaz. Bu da fitilin ömrünü uzatıyor.
Kapı ve pencere fitili yanlış takılırsa ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?
Kapı ve pencere fitilini ilk kez takacaksan ve daha önceden bir deneyimin yoksa usta yardımı alabilirsin. Çünkü yanlış takılması sonucunda fitil pencere ya da kapı üzerinde tam olarak tutunamaz. Böylece bir süre sonra hava akımı oluşmaya başlar. Ayrıca kapı ya da pencere için gereğinden kalın bir fitil seçersen kapı ve pencereyi kapatırken zorlanırsın. Ayrıca fitil de kısa sürede ezileceği için kısa vadede yeniden bir değişim yapmak durumunda kalabilirsin.