Mermerit Tezgah Nasıl Tamir Edilir?
Yayınlanma tarihi: 27.02.2020
Evde veya iş yerinde kullandığın mermerit tezgahlar, kimi zaman bazı sebeplerle aşınabilir ya da çatlayabilir. Bu yüzden endişelenmene gerek yok. Çünkü kalitesi ve yapısı ne olursa olsun, bazı nedenlerden dolayı çatlayan mermerlerin yapıştırılması için bazı yöntemler var. Eğer doğru malzemeleri temin eder ve doğru yöntemleri kullanırsan, sadece birkaç dakika içerisinde mermerit tezgah tamiri yapabilir ve kullanmaya devam edebilirsin. Üstelik bunu senden başka hiç kimse bilmeyecek. Eğer hazırsan işten bizden sana en etkili mermerit tezgah tamiri önerileri.
Mermerit Tezgah Nedir?
Döküm mermer olarak bilinen mermerit, organik olan tuz çözeltilerinden ve katalizör dolduruculardan oluşur. Kimi mermerit bileşenleri doğal halde sunulabildiği gibi; bazısı ise boya maddeleri de içerebilir. Organik tuz reçinesi kullanılarak oluşturulan mermeritler de son zamanlarda oldukça popüler bir kullanım alanı yarattı. Tuz reçinelerinin özündeki kristal yapı, kimi kimyasallar veya sıcak su ile temas ettiğinde çatlamalara ya da kırılmalara neden olabilir. Bunun meydana gelmesinden dolayı endişelenmene gerek yok. Çünkü sadece birkaç adımda ve sadece birkaç ekipman kullanarak mermerit tezgah tamiri yapabilir ve mükemmel bir görüntü elde edebilirsin. Tamiri yaptıktan sonra, normal kullanıma devam edebilir ve uzun yıllar hiç kırılmamış veya çatlamamış gibi bu mermerit tezgahı kullanmaya devam edebilirsin.
Mermerit Tezgah Tamiri İçin Gerekenler
Çatlayan mutfak tezgahı tamiri için ihtiyacın olan bazı araç ve gereçler var. Bunun için derz dolgu veya mermerit yapıştırıcılarını kullanman gerekir. Bu ekipmanları hırdavatçıda kolaylıkla temin edebilirsin. Mermerit, mermere göre daha hafif ve polyester de kullanılabilen bir maddedir. Bu yüzden, yüzey gerçirgenliği daha az ve hava boşluğu da minimum düzeyde olduğundan mermerit tezgah tamiri biraz daha dikkatli olunması gereken bir işlemdir. Dolayısı ile bu malzemeleri kullanırken zımparalama işlemi çok büyük önem taşır. Aksi takdirde, bir süre sonra derz dolgu kendini bırakabilir. İşlem öncesinde zımpara ile çatlayan kısım, hava boşlukları azaltılmak sureti ile pütürlü hale getirilmelidir. Daha sonra, derz dolgu veya mermerit yapıştırıcı madde elle uygulanmalıdır. Son olarak tekrar zımparalama yapman ve düzleştirme yapman gerekir. Düzleştirme için de mermeritler için özel olarak imal edilen silikon kullanabilirsin. Böylelikle mermerit tezgah tamiri de tamamlanmış olur.
Mermerit Tezgah Sarardı Ne Yapmalıyım?
Mermerit tezgah tamiri ile birlikte, mermerit tezgahın sararması için de bazı çözümler var. Bunun için en sık kullanılan kendin yap metodu, sararan bölgeye karbonat sürmektir. Tabii ki mermerit tezgah tamiri yapılmışsa, karbonat uygulamadan önce biraz beklemek gerekir. Bekledikten sonra mermerin sararmaması için, karbonata ek olarak PH düzeyi sıfır olan çözücüler de kullanılabilir. Ancak cif ve diğer losyonları kullanmaktan sakınman gerekir. Çünkü, mermeritin dokusunu etkileyebilir ve çizikler oluşturabilir. Eğer tüm bu yöntemleri kullandıkysan ve doğru malzemeleri uyguladıysan, artık mermerit tezgah tamiri tamam demektir. Son olarak; mermerti tezgahların çatlamaması ve sararmaması için, sıcak sıvıları gelişi güzel mermerite dökmemeli ve bilinmeyen kimyasalları temizlik adına kullanmamalısın. Bu sayede, uzun yıllar boyunca mermerit tezgah tamiri yapmana gerek kalmayacak.