Mükemmel Senfoni: Kendin Yap Rüzgar Çanı Fikirleri
Yayınlanma tarihi: 28.09.2020
Evlerin girişlerinde, balkonlarda rüzgar estikçe ses çıkaran rüzgar çanı… Birbirinden renkli tasarımlarıyla metal, bambu, alçı vb. malzemelerden üretilen bu rüzgar çanlarını evinde kullanman mümkün. Evinde kolaylıkla yapıp görselliğiyle gözlerini, sesiyle kulaklarını şenlendirecek rüzgar çanı fikirlerine göz atmaya ne dersin?
Deniz kabukları mı midye kabukları mı?
En çok bilinen rüzgar çanı kendin yap fikri deniz kabuklarıdır. Yazın gittiğimiz kumsallardan topladığımız deniz kabuklarını dekoratif amaçlı kullanmak için ilk akla gelen yol bir rüzgar çanı yapmaktır. Peki deniz kabukları yerine yediğimiz midye kabuklarını da bu konuda kullanabileceğini biliyor muydun? İlk önce deniz kabuklarını veya midye kabuklarını çivi ve çekiç yardımı ile delip bir delik aç. İplere deniz -midye- kabuklarını 5’er tane olmak üzere geçir. Bu şekilde benzer 5 ip hazırla. Bir odun parçasına matkap ile 5 adet delik aç. İstersiniz delik açmadan da ipleri direkt odun parçasına bağlayabilirsin. Hazırladığın ipleri deliklere geçir ve düğüm at.
Kolayca şekil alan polimer kil
Gereken malzemeler: Polimer kil, maket bıçağı, bir dal veya odun parçası, ip, boncuk, misina, çan Yaratıcılığın sınırsız olduğu bu alanda polimer kile istediğin şekli verebilirsin. Bu şekil rüzgar çanının ana özelliği olacak. Daha sonra şekil verdiğin killeri 130 derecede 30 dk boyunca fırında pişirdikten sonra nihai şekillerini kazanmış olacaklar. Sadece polimer kilden yaptığın şekillerle tasarımını bitirebileceğin gibi onu boncuklarla renklendirebilirsin de. Birkaç sıra dizilmiş boncuk elde ettikten sonra misinanın ucuna yaptığın şekli ekle. Ardından odun veya dal parçasına bu misinaları bağla. Eğer istersen matkap ile delip de misinaları odun parçasına bağlayabilirsin. Daha fazla ses çıkarmasını istersen misinaların ucuna çan da ekleyebilir daha melodik bir rüzgar çanı elde edebilirsin.
Klasik bir yöntem: Seramik
Rüzgar çanı yapımı için bir diğer yöntem de seramik kullanımıdır. En çok kullanılan malzemelerden biri olan seramik ile kendi elin ile şekil verdiğin rüzgar çanını balkonunda kullanabilirsin.Malzemeler: Akrilik boya, kenevir ipi, hava ile kuruyan kil, bıçak, süngerKile istediğin şekli verdikten sonra hafif nemli süngerle üzerinden geç. Bir gün boyunca kurumaya bırak ve kuruduktan sonra akrilik boya ile boyayıp ipe diz. Hava ile kuruyan kil sayesinde zahmetsizce rüzgar çanını yapabilir ve kullanabilirsin.
Geri dönüştürülmüş rüzgar çanları
Evde kullanmadığın, atmak üzere olduğun eşyalarla farklı tasarımlar ile rüzgar çanı yapabilirsin. Bunca zaman biriktirdiğin gazoz, kavanoz kapaklarını kullanarak hem bütçe hem çevre dostu tasarımlar oluşturabilirsin. Eşleri olmayan, belki yamulmuş çatal, bardak, kaşıklarını kullanarak tasarımını yapıp o eşsiz sesi oluşturabilirsin. Kullanmadığın, artık sıkıldığın bileklik ve kolyelerden renkli bir tasarım oluşturabilirsin. Topladığın tahta parçalarından bir tasarım oluşturup daha tok bir ses çıkaran çanını oluşturabilirsin. Bütün bu fikirleri birleştirebilirsin de. Rüzgar çanının temelini bir bardak üzerine kurup kolye kullanarak sanki bardaktan su akıyormuş hissi bile verebilirsin. Rüzgar çanı yapmanın temeli aynı, kullandığın malzemeler farklıdır. Hangi malzemeyi seçeceğin sana kalmış.Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.