Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Renk Paleti Nedir?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Renk Paleti Nedir?

Yayınlanma tarihi: 26.02.2020

 Renk paletleri bir çok farklı renk arasından birbirleriyle en uyumlu renklerin bir araya gelmesiyle üretilir. Yani tıpkı bir müzik dizisi gibidir. Müziğin armonisi olduğu gibi renklerin de armonileri vardır. Renk paletleri, bu armoniden faydalanarak yapılır ve renklerle ilgilenenler tarafından kullanınırlar. Uyumlu notalarla bir dizi oluşturulur ve bu dizi içerisindeki notalar kullanılırsa ortaya çıkan melodi kulağa hoş gelir. Renk paletinde de durum bu şekildedir. Biribirinden farklı renkler ve renklerin en uyumlu tonları bir araya getirilerek bir renk paleti oluşturulur. Bu renk paleti kullanılarak yapılan resimler, tasarımlar ve dekorasyonlar oldukça güzel sonuçlar verirler. Şimdi biraz daha anlamak için renk çemberini inceleyerek devam edelim. 

Renk çemberi nedir?

Renk çemberi temelde ana renkler, ara renkler ve bütünleyici renklerden oluşan bir çemberdir. Bu renk çemberleri, içinde barındırdığı renklerin birbirleriyle olan ilişkisini göstermek için kullanılır. Genelde 12 renkten oluşan renk çemberleri 3 ana, 3 ara ve 6 bütünleyici renk içerir. Bu renkler pizza dilimleri gibi eş parçalara bölünmüş alanlarda bulunurlar ama yerleri rastgele değildir. Çemberin bir yarısı sıcak renkler içerirken, diğer yarısı soğuk renklerden oluşur. Renk çemberi sayesinde, bir renk paleti yaparken işin oldukça kolaylaşır. 

Renk paleti nasıl oluşturulur?

Renk paletleri oluştururken tamamen doğaçlama olarak da hareket edebileceğin gibi, işin püf noktalarından da faydalanabilirsin. Bir renk paleti oluşturmadan önce ilk atman gereken adım, yapacağın iş doğrultusunda bir ana renk seçmek olmalı. Daha sonra bu rengin yanına daha açık ya da koyu tonlarını kullanarak bir renk armonisi yaratabilirsiniz. Daha farklı bir yöntem için ise biraz zıt renklerden faydalanabilir ve hoş bir kontrast yaratabilirsin. Yine temel bir ana renk seçecerek başlamalısın, daha sonra da seçtiğin ana rengin tam karşıtını bulmalısın. Şimdi elinde 2 tane karşıt ana renk var ve renk paletinin genişlemesi için her iki ana rengin, birer koyu ve birer açık rengini alarak paletine eklemelisin. Bu sayede oldukça uyumlu bir renk paletin olabilir. 

Renk çemberi ve renk armonisinin dekorasyonda kullanımı

Bu öğrendiğin bilgileri ev dekorasyonunda kullanabilir ve harikalar yaratabilirsin. Artık renk çemberini biliyorsun ve renk çemberi sayesinde renklerin armonisini daha rahat anlayabilirsin. Bu sayede harika bir dekorasyon için gereken renk paletini yapabilirsin ama dikkat etmen gereken bir nokta daha var. Önce nasıl bir dekorasyon yapmak istediğini not almalısın. Sıcak renklerin yüksek enerjileri, soğuk renklerin sakinliği ya da karşıt renklerin kontrastı farklı amaçlara hitap eder. Renk çemberindeki altı soğuk ve altı sıcak rengin muhteşem etkilerini kullanarak evinde harika bir ambiyans yaratabilirsin. Hadi sen de kendi isteklerine ve zevklerine uygun renk paletini Bi’Boya‘daki renklerden ilham alarak hazırla ve evinin duvarlarını kendi renk paletini kullanarak boya.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Modası Geçmeyen Boya Önerisi: Şampanya Rengi Duvar Boyası
Genel
Evinizin Odalarını Zenginleştirin: Derin ve Canlı Renkler
Genel
Çocuk Odaları İçin Eğlenceli Duvar Boyama Teknikleri

Toast Message