Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Seni yıllarca mutlu edecek dayanıklı mobilyayı nasıl seçersin?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Seni yıllarca mutlu edecek dayanıklı mobilyayı nasıl seçersin?

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Mobilyalar gerek fiyatlarından gerekse boyutlarından ötürü her sene yenilenen şeyler değil. Hal böyle olunca da “bir kere alacaksam dayanıklı mobilya alayım” düşüncesi akla gayet mantıklı geliyor. Peki ya zamansız ve klasik parçalara ulaşabileceğin bilinçli dayanıklı mobilya alışverişini nasıl yapacaksın?Öncelikle “bu benim bilgi alanım değil, nasıl anlayayım?” gibi endişelerden uzaklaşarak işe başla. Çünkü temelde ihtiyacın olan şey yalnızca görmek ve dokunmak. Almak istediğin parçaya sahip olmadan önce onunla haşır neşir olman sana birçok konuda yardımcı olacaktır. 

Dayanıklı mobilya yolculuğunda basit birkaç ipucu

1) Parçanın ağırlığına bakarak onun dayanıklı malzemelerden yapılıp yapılmadığına dair genel bir yargıya varabilirsin.2) Köşeleri ve dikişleri dayanıklı mobilya seçiminde sana iyi bir anahtar olacaktır. “Tutkal çıkıyor mu?” gibi kontrolleri yapmaktan çekinme. Unutma ki parçalarının evladiyelik olmasını istiyorsun.3) Dübel, kırlangıç kuyruğu veya zıvana varsa iyiye işaret. Bunlar sağlam birleştirme teknikleri kullanıldığının neredeyse kanıtı. 4) Tutkal ya da zımba görüyorsan dayanıklı mobilya arayışından uzaklaşıyorsun demektir. Burada pek de iyi bir işçilik var denemez. 5) Eğer ki almak istediğin mobilya dokuma bir parçaysa işin daha kolay. Kalitesini bakarak ve dokunarak belirleyebilmen mümkün. Ellerini örgünün üzerinden geçirirken kendi kendine sorabileceğin birkaç soru: Örgü fazla mı gevşek? Parçalanacak gibi mi? Yumuşaklığı nasıl?

Peki ya evimin bölümlerine göre nasıl dayanıklı mobilya seçebilirim?

Örneğin salon ya da yatak odası için suya, ısıya ya da neme dayanıklı mobilya araştırması yapmanın pek de bir anlamı yok. Çünkü buralara devamlı temas edecek bir su durumu yok. Fakat banyo, mutfak ve bahçe eşyalarında durum tam tersi yönde. İstesen de istemesen de eşyaların buralarda su, ısı ve neme maruz kalacaktır. Bu parçalarda ise dayanıklılık olmaması halinde eşyaların şişer ya da çöker. Bunun önüne geçmek içinse aklına gelmesi gereken ilk malzeme; mdflam. Mdflam yüzeyi renk vermez, yanmaz ve su geçirmez hale getirmek üzere, melamin reçinesi ve tutkal emdirilip dekor kağıdıyla kaplanarak yapılır. Kolay temizlenebilir ve uzun ömürlü olması sebebiyle çokça tercih edilir. Ayrıca burada belirtmek istediğim bir diğer kısımsa üründeki mdf oranı ne kadar yüksekse o kadar az bir dayanıklı mobilya ile karşı karşıya olduğundur. Mobilyalarında kullanabileceğin suya en dayanıklı ağaç tik ağacıdır. Bunun yanındaysa meşe ağacı da dayanıklılığıyla bilinmektedir. Bu yüzden mobilya modelleri bakarken bu ağaçlara yoğunlaşmanda fayda var.Dayanıklı mobilya demişken dayanıklı kumaştan da bahsetmeden geçemezdik. Bollaşma yapmaması nedeniyle sıklıkla döşemelik kumaş olarak kullanılan keten fazlasıyla dayanıklıdır.Mobilya boyaları içindeyse suya en dayanıklı boya lake boyadır. Pürüzsüz yüzeyi ve temizlenme kolaylığı özelliğiyle tercih edilesi bir boyadır. Mobilyaların kullanım ömrünü uzatmak için ahşap ve metal boyalarına Bi’Boya‘dan ulaşabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Modası Geçmeyen Boya Önerisi: Şampanya Rengi Duvar Boyası
Genel
Evinizin Odalarını Zenginleştirin: Derin ve Canlı Renkler
Genel
Çocuk Odaları İçin Eğlenceli Duvar Boyama Teknikleri

Toast Message