Soğuk ve Sıcak Renkler Nelerdir?
Yayınlanma tarihi: 26.02.2020
Ev dekorasyonunda ve duvar renklerinde değişiklik yapma planları beraberinde birçok soru işaretini getirir. Cevap aranılan en önemli sorulardan biri de renk uyumu ile ilgili olur. Trendi yakalamak için aklına ilk gelen sorular olan, tasarımcıların bahsettiği soğuk ve sıcak renk terimleri ne anlama geliyor? Soğuk ve sıcak renkler birlikte kullanıldığında mı yoksa ayrı ayrı kullanıldığında mı daha hoş durur? gibi soruları cevaplayarak başlayabilrsin. Renk kontrastları konusunda alanında uzman biri değilsen seçim yapmak bir hayli vaktini alabilir. Senin için hazırlamış olduğumuz bu yazıda kullanacağın renkler hakkında fikir edinebilir, işini kolaylaştırabilirsin. İşte karşında soğuk ve sıcak renkler…
Renk tekerleği nedir?
Tarih boyunca çeşitli medeniyetler, renklerin insanlar tarafından nasıl göründüğünü anlamak için türlü teoriler geliştirmişlerdir. Sen de biraz bu konu hakkında araştırma yaptıysan geçmişten günümüze Sir Isaac Newton’un geliştirmiş olduğu renk çemberinin çeşitli kombinasyonlarının kullanıldığını öğrenmişsindir. Renk tekerleği olarak da bilinen bu çembere göre kırmızı, mavi ve sarı temel renkler olup diğer tüm renkler gibi soğuk ve sıcak renkler de bu ana renklerin karıştırılmasıyla meydana geliyor.
İki zıt grup: Soğuk ve sıcak renkler
Turuncu, kırmızı, sarı, krem, kahverengi gibi renkler; ateş, güneş ve aleve benzer şeyleri düşündürme eğiliminde olduğundan ‘sıcak renkler’ olarak tanımlanır. Neşe, enerji, eğlence, tutku gibi duyguları üzerinde taşıyan bu gruptaki renkleri geniş alanları daha şık hale getirmek ya da oturma odası ve mutfak gibi sosyalliğin yüksek olduğu yerlerde samimi bir ortam yaratmak istersen tercih edebilirsin. Sıcak renkleri kullanarak dizayn değişikliği yaptığın alanın parlaklığını da arttırabilirsin. Dekorasyona yoğunluk katmak istersen ‘Terra Cotta’ ya da mercan tonlarını düşünebilirsin.Mor, mavi, yeşil, gri gibi renkler ise orman, deniz ve gökyüzüne benzer yerleri hatırlatır. Hava olaylarından da buz ve karı çağrıştırdığından ‘soğuk renkler’ olarak tanımlanır. Dinginlik, serinlik, sessizlik ve rahatlığı sembolize eden bu meditatif renkler, küçük odalar için idealdir. Derinlik algısını etkileyerek geri çekilmiş gibi görünen soğuk renkleri kullanarak mevcut yerin daha geniş görünmesini sağlayabilirsin. Menekşe gibi serin renkler uyku problemi yaşayan kişilerin yatak odaları için de en iyi alternatiflerdendir. Ayrıca ofis ve kreş gibi konsantrasyon gücünün yüksek olması gereken mekanlarda da soğuk renkleri tercih edebilirsin.
Soğuk ve sıcak renkler ile dengeyi yakalayın
Soğuk ve sıcak renkler ayrı ayrı kullanılmak zorunda değildir. Birkaç estetik dokunuşla bu iki ayrı renk çerçevesindeki tonları ahenkle dans ettirebilirsin. Göz farklı dalga boylarındaki renklere odaklandığından dolayı soğuk ve sıcak renkler bir arada doğru bir şekilde kullanıldığında farklı derinlikler ortaya çıkabilir. Örnek verilecek olursa; limon yeşili melez bir renktir ve sarı ve yeşilin karışım oranına bağlı olarak sıcaklığı artabilir ya da azabilir. Bu nedenle boyanın karıştırılması sırasında renk dengesi çok önemlidir. Temiz karışımlar yapabilmek için atacağın ilk adım, soğuk ve sıcak renkler arasındaki farkları bilmektir. Dekorasyon projelerinde kullanılacak soğuk ve sıcak renkler ile ilgili seçimlerde, ruh haline de bağlı olarak oluşturmak istediğin havayı iyi belirlemelisin. Doğru tercihler seni daha fazla gülümsetir ve stresini hafifletir. Konu ile ilgili olarak Bi’Boya ‘yı ziyaret edebilir, farklı fikirler edinebilirsin.