Tırtıklı duvar nasıl boyanır?
Yayınlanma tarihi: 18.02.2020
Saten alçı uygulanmış yüzeyler diğer yüzeylere göre daha pürüzsüz ve düzdür. Tırtıklı yüzeyler ise daha girintili, dişli ve pürüzlüdür. Fasarit (pütürlü görüntüye neden olan bir tür sıva) ya da mineral sıvaların uygulandığı yüzeyler tırtıklı olduklarından dolayı boyamak biraz zor olabilir. İşin tekniğini öğrendiğinde bu tip yüzeyleri kolayca boyayabilirsin. Tırtıklı duvar nasıl boyanır? Birlikte bakalım.
Tırtıklı duvar boyama işleminde hangi tür boya kullanmalıyım?
Tırtıklı duvar boya uygulamasında; silikon boya, grenli boya, plastik boya veya yağlı boya kullanabilirsin. Boyayacağın duvar bahçe veya ev duvarının dış yüzeyi ise yani dışarıda olan bir duvarı boyamak istiyorsan yağmur, rüzgar gibi etmenlerin yol açabileceği yıpranmalara karşı daha dayanıklı olan kaliteli boyaları tercih etmelisin. Bu tip duvar yüzeyi olan yerlere duvar kağıdı uygulaması yapmaman gerekir.
Boya işlemine başlamadan önce yapman gerekenler
Tırtıklı duvar boyama işlemini tekniklerini öğrendiğinde kendin de rahatlıkla yapabilirsin. Bunun için ilk olarak malzeme listesi oluşturarak işe başlamalısın. Boyamak istediğin duvarın ya da tüm alanın toplam metre karesini hesaplayarak alışverişini bu ölçüye göre yapmalısın. Ayrıca bu aşamada alanda kullanılan aksesuar ve mobilyalara göre bir renk ve bu rengin tonunu belirlemelisin. Önemli olan bir diğer nokta ise, kullanacağın boyanın kalitesidir. Boyayı alırken güvenilir ve kaliteli markaların ürünlerinden birini tercih etmen olası olumsuz etkileri en aza indirir. Tırtıklı duvarlarda kullanabileceğin en kaliteli boyalar için BiBoya‘ya göz atmalısın.
Tırtıklı duvar boyamada kullanılacak malzemeler nelerdir?
Boya işleminde yer döşemelerinin kirlenmesini istemiyorsan mutlaka naylon branda ile maskeleme bandı kullanman gerekir. Diğer ihtiyacınız olan malzemeler ise;
Tırtıklı duvar boyamada kullanılacak malzemeler nelerdir?
Duvar boyası,Kağıt maskeleme bandı,Naylon branda,Çıkmalı sırık,Kestirme fırçası,Boş kova,Robot fırça,İp rulo.
Pürüzlü duvar boyası nasıl yapılır?
Boyama işlemine başlamadan önce ön hazırlık yaparak ortamı boya uygulamasına uygun konuma getirmen gerekir. Bunun için örneğin, ortamdaki boyadan zarar görebilecek eşyaları dışarı çıkarmalısın. Yer döşemelerinin zarar görmemesi için temin ettiğin naylon brandayı zeminin tamamını örtecek şekilde yaymalı ve süpürgelik, priz, aplik gibi korunması gereken yerleri de maskeleme bandı ile kaplamalısın. Pürüzlü ve dişli yüzeylerde hasarlar mevcut ise tamirat için öncelikle bu alanı macun, alçı gibi uygun malzeme ile doldurmalısın. Uyguladığın malzeme kuruduktan sonra zımpara yaparak o alanı düzleştirebilir ya da zaten tırtıklı bir duvar olduğu için olduğu gibi bırakabilirsin. Yama işleminden sonra aldığın boya türüne uygun inceltici ile doğru oranda boyayı inceltmelisin. Boyayı duvarın büyüklüğüne uygun rulo ya da fırça ile bir kat boyadıktan sonra bu katın kurumasını beklemeli ve daha sonra ikinci kat boya uygulamalısın. Katlar arası boyanın kuruma süresine dikkat etmelisin. Son kat boya da kuruyunca zemine ve diğer noktalara uyguladığın koruma önlemlerini sökebilirsin.