Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Boya Kokusundan Kurtulma Yöntemleri
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Boya Kokusundan Kurtulma Yöntemleri

Yayınlanma tarihi: 23.11.2022

Hepimiz yeni cilalanmış ahşap bir zeminin veya yağlı boya ile yeni boyanmış bir banyonun kokusunu biliriz. Bu koku, verniği veya boyayı yapmak için kullanılan ve ürün uygulandıktan sonra havaya buharlaşan solventlerden gelir. Bu kokuyu kokladıktan kısa bir süre sonra ve dolayısıyla solvent buharlarına maruz kaldıktan sonra gözler yanmaya başlar ve burun ve boğazda tahriş hissedilir. Odada daha uzun süre kalmak baş ağrısına neden olabilir. Bunlar, nörotoksik özelliklere sahip olan solvent buharı zehirlenmesinin ilk belirtileridir. Odadan çıkmak ve maruz kalmayı durdurmak, semptomlar sorunsuz bir şekilde ortadan kalkacaktır. Boya kokusu sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız üzerinde de olumsuz etkileri olabilir, hatta bazıları uzun vadede önemli bir biçim alabilir. Boya kokusunu solumak baş ağrısına, baş dönmesine, görme sorunlarına, solunum sorunlarına neden olabilir. Bu olumsuzluklara maruz kalmanızı istemediğimizden sizler için boya kokusundan kurtulma yöntemlerini derledik. Lütfen okumaya devam edin.

Yağlı Boya kokusu nasıl giderilir?

Boya kokusundan kurtulmak için yapılacak ilk şey, pencereleri sonuna kadar açıp odayı havalandırmak. Bir vantilatörünüz varsa, odanın içine açık bir pencereye koyun, kötü akışı dışarıya yönlendirecek ve kokudan basit havalandırmadan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz.

Boya Kokusundan Kurtulma Yöntemleri

Kahve telvesi:

Kahve telvesi kokulara karşı etkili bir bileşendir. Bazılarını tabaklara dökün ve odanın dört köşesine yerleştirin.

Süt

Kahve telvesi gibi süt de kötü boya kokularını nötralize etmeye yardımcı olur. Tek başına kullanabilir veya içine çam esansiyel yağı ekleyebilirsiniz.

Yumuşatıcı

Evinizdeki boya kokularını gidermek için bir litre su ve bir yemek kaşığı yumuşatıcı ile solüsyon yapın.

Galeta unu

Büyük emme kapasitesi sayesinde galeta unu, taze boya kokusundan kurtulmanıza yardımcı olur. Birkaç parça kesin ve odanın etrafına yerleştirin.

Odayı havalandırın

Boya kokusundan mümkün olduğunca çabuk kurtulmak için pencereleri açarak ve/veya vantilatör kullanarak odayı iyi havalandırmak önemlidir

Tarçın:

Bir litre elma sirkesi ve iki çubuk tarçın ile bir infüzyon yapın. Taze boyanın yaydığı kokuları gidermek için bu solüsyonu kullanın.

Narenciye kabukları:

Hem deodorant hem de nötrleştirici olarak hizmet veren narenciye kabuğu infüzyonu, boya dumanını uzaklaştırmaya yardımcı olur. Onları bir litre suda kaynatın ve tavayı odanın ortasına yerleştirin

Nane:

Bir litre su ve bir demet taze nane ile yapılan demleme, boya kokularından kurtulmak için ilginç bir alternatiftir

Kil:

İster beyaz ister yeşil olsun, kil büyük koku giderme gücüne sahiptir. Bir bardak alın, içine üç yemek kaşığı toz kil dökün ve üç damla gül veya çam esansiyel yağı ekleyin.

Odun kömürü:

Tipik olarak buzdolabı kokularını nötralize etmek için kullanılan kömür, boya kokularından da anında kurtulur.

Saksı koku emici

Kötü kokunun kaynağına yakın bir koku emici kap yerleştirin, kapağı çıkarın ve çalışmasına izin verin. Emici 4 ila 6 hafta boyunca etkilidir

Sirke tenceresi:

Boya kokusunun kaybolması için odanın ortasına hâlâ buharı tüten bir sirke tenceresi konur.

Su ve limon suyu:

Bir litre suyu ve 2 limonun suyunu limonun kabuğuyla kaynatın ve hala buharı tüten tencereyi odanın ortasına yerleştirin.

Uçucu yağ difüzörü

Boya kokularını nötralize etmek için, mine çiçeği, lavanta, nane veya limon esansiyel yağını döktüğünüz bir aroma difüzörü edinin.

Karbonat

Kabartma tozu mükemmel bir koku emicidir. Küçük bir tabağa biraz koyun ve her gün yenileyin.

Kaba tuz

Boya gibi bazı hoş olmayan kokuları nötralize eder. Yeni boyanmış odaya bir kâse kaba tuz koyun. İşlemi düzenli olarak yenilemekten çekinmeyin

Doğranmış soğan:

Kesilmiş soğan, taze boya kokularıyla etkili bir şekilde savaşır. Yeniden boyanmış odaya birkaç parça soğanı küçük bir tabağa koyun ve işiniz bitti

Boya Kokusundan Kurtulma Yöntemleri

Boya dumanını solumanın yan etkileri nelerdir?

Göz, burun veya boğaz tahrişi • Baş ağrısı • Baş dönmesi veya baş dönmesi hissetmek • Mide bulantısı • Nefes almakta zorlanma

Boya kokusu zehirler mi?

Boya zehirlenmesi, ciddi komplikasyona yol açabilen, sık görülen ve çok olumsuz bir olaydır. Genellikle zehirlenme ölüme yol açar. Çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve yaşlılar için en tehlikeli zehirlenme. En sık meydana gelen boyama çalışmaları sırasında zehirlenme meydana gelebilir. Zehirlenme, anafilaktik şok meydana getirebileceğinden, ani tipte alerjik reaksiyona yatkın kişiler için özellikle tehlikelidir.

Tiner kokusu insanı zehirler mi?

Evde tiner bulunmasına rağmen, çıkan dumanlar sağlığınıza zararlı olabilir. Hava yolları ve akciğerler özellikle daha boyadan zehirlenmeye eğilimlidir. Solunan hidrokarbonlar akciğerlere dağılabilir ve akciğer dokusunda hafif ila şiddetli iltihaplanmaya neden olabilir. Ayrıca Baş dönmesi, baş ağrısı, gözlerde yaşlar, göz tahrişi, zayıflık, mide bulantısı, kas kasılmaları ve merkezi sinir sistemi depresyonu, bilinç kaybı hatta ölümlere bile yol açabilir.

Boya kokusu kaç günde çıkar?

Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir. Solunum problemleri olan çocuklar ve yaşlılar, iç mekân boyamadan kaynaklanan dumanlara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Bu, yeni boyanmış bir odaya dönmeden önce birkaç gün beklemek anlamına gelir.

Boya kokusu zehirlenmesine ne iyi gelir?

Odadan çıkmak ve açık havada nefes almanız gerekir. Bina güzel havalandırılmalıdır. Tıbbi yardım alınmadan kişi asla kusturulmamalıdır. Süt panzehir değildir. Tıbbi tavsiye olmadan asla süt içilmemelidir.

Boya kokusu boğaz ağrısı yapar mı?

Solvent bazlı boya dumanlarını çok uzun süre solumak baş ağrısına, baş dönmesine ve mide bulantısına neden olabileceği gibi boğaz ağrısı da yapabilir. Kötü havalandırılan bir alanda veya geniş alanlar boyandığında veya lekelendiğinde meydana gelebilir.

Boya dumanı ile uyumak kötü mü?

Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.

Bir çocuk yeni boyanmış bir odada uyuyabilir mi?

Her şeyden önce, yeni boyanmış bir odada uyumanın tehlikeli olduğunu açıklığa kavuşturmak önemlidir. Özellikle bebekler, hamile kadınlar veya küçük çocuklar için tehlikelidir. Boya dumanları küçük çocuklarda ve bebeklerde gelişimsel sorunlara neden olabilir.

Boya dumanı evcil hayvanları öldürebilir mi?

Boya dumanları hayvanlara da zarar verebilir Geleneksel boyadan kurudukça buharlaşan VOC (uçucu organik bileşikler) adı verilen kimyasallar insanlar için sorunlara neden olabileceği gibi evcil hayvanlar için de zararlıdır. Kale Grubu Şirketleri’nin Kurucusu Sn. Dr. İbrahim Bodur tarafından 1973 yılında kurulan Kalekim A.Ş., seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları üretimiyle başladığımız faaliyetlere bugün, inşaat sektörünün her türlü yapı kimyasallarını üreterek devam etmekteyiz. Bi’boya Blog’da hizmetler hakkında pratik tavsiyeler ve aynı zamanda sizi bilgilendirirken bilgi dağarcığınızı zenginleştirmenizi sağlayacak raporlar bulacaksınız. Site boyunca, çeşitli tadilatlar ve diğer projeler aracılığıyla yılların bilgi birikimini keşfetmek için blog içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın.

Diğer Yazılara Göz At
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası
deneme
denemeler

Toast Message