Dekoratif boya uygularken dikkat edilmesi gerekenler
Yayınlanma tarihi: 17.02.2021
Dekoratif boya teknikleri, duvarların görünümünü değiştirmen için mükemmel bir seçenek oluşturur. Bu sayede duvarlarına çeşitli şablonlar ile harika desenler katabileceğin gibi şablon kullanmadan da farklı tekniklerle alternatif stiller oluşturabilirsin. Eğer BiBoya'dan en tarz dekoratif duvar boyası renklerinden seçimini yaptıysan Hadi duvarlarını değiştirmek için birbirinden ilginç tekniklere bir göz atalım.
Önce duvarını hazırla
Herhangi bir tekniğini kullanmadan önce duvarları boyama için hazırlaman gerektiğini unutma. Bunun için önce uygulayacağın tekniğe ve renge göre duvarına bir baz boya uygulaması yapmalısın. Farklı tekniklerle yapacağın uygulamalar için uyumlu renkler kullan. Tekniği duvarda uygulamadan önce kontrastlığı göz önünde bulundur ve mümkünse önce karton vb. bir yüzeyde denemeler yap. Eğer duvarın temiz ve zemin istediğin renkte ise dekoratif uygulama tekniğine geçebilirsin.
Şablonlar ile değişimi yakala!
Duvarın şablon ile renklendirilmeye hazır hale geldiğinde ilk aşama için işe koyul. Öncelikle deseninin düz olacağından emin olman için duvarın ortasına düz bir çizgi çiz. Uygulama esnasında şablonu kaydırmaman için şablonu bant veya yapıştırıcı sprey kullanarak duvara sabitle. Daha sonra kendinin yaptığı veya hazır olarak aldığın şablon üzerine az miktarda boya kullanarak, küçük vuruşlar ile boyama yap. Deseni hizalı biçimde devam ettirmen için şablonun üst, alt ve yan kenarlarında bulunan yer işaretlerinden faydalan. Boyama işlemi bitince 1-2 dk. kurumasını bekle ve işlemi aynı şekilde tekrarlayıp, uygulamanı bitir. Eğer şablon kullanmak istemiyorsan ve el yeteneğime güveniyorsan tıpkı şablon kullanmak gibi kendin özgün desen ve çizgilerini de kullanabilirsin.
Çizgiler ile modern bir stil oluştur!
Çizgili duvar stili çok kolay görünse de uygulaması zaman alan bir yöntemdir. Bu süreci olabildiğince kolaylaştırman için birkaç ipucu sana destek olacak. Bunların ilki, renkli ve kalın bantlardan yararlanman olacak. Eğer bu şekilde bantların yoksa cetvel de kullanabilirsin. Sonuç olarak bant kullanırsan hem çizgilerin için gerekli hizalamayı hem de boyanın çizgi dışına taşmamasını sağlayabilirsin. Geniş çizgiler düşünüyorsan, boyamayı daha kolay hale getirmen için rulo fırça da kullanabilirsin. Ancak ince çizgiler için kesinlikle ince bir fırça seçmelisin.
Sünger ile yaratıcı dokunuşlar çıkar!
İşte sana hem zevkli hem de kolay bir boyama tekniği... Sünger dokusunu kullanarak duvarlarında dinamik bir efekt yaratabilirsin. Bu teknik için belirli bir boyama becerisi veya uzmanlığı gerekmediği gibi ayrıca fırça ya da rulo kullanmana da gerek yok. Sadece süngeri al, hafifçe boyaya sür ve uygula. Böylece çok doğal ışık ve gölge efektleri elde edebilirsin. Bu teknikte dikkat etmen gereken en önemli nokta, aynı aralıklar ile yumuşak vuruşlar yapman. Sünger tekniği, uygulandıktan sonra efektli bir görünüm sunduğu için duvardaki pürüzleri gizlemek için de oldukça pratik bir yöntemdir.
Daha güçlü efektler için paspaslama tekniğini dene!
Tıpkı sünger yönteminde olduğu gibi bu yöntem de aynı sonucu daha güçlü şekilde verir. Bu tekniği uygulamak için tek yapman gereken, buruşuk bir bez kullanarak düzensiz vuruşlar ile duvarını boyaman. Süngerden daha güçlü efekt sunan bu tekniği kullanman için koyu renkli zemin üzerine açık renk boyaları uygulamanı tavsiye ederiz. Mekânları geniş ve aydınlık gösteren bu efekti küçük ve dar odalarda, ayrıca evinin girişinde veya koridorlarda kullanabilirsin.
Buruşuk kağıt mendil ile harikalar yarat!
Sünger ve buruşuk bez yerine buruşuk kağıt mendil kullanarak farklı bir stil elde edebilirsin. İstersen farklı renk tonları ile gölgeleme yaparak daha boyutlu sonuçlar yakalayabilirsin. Bu yöntemi kullanarak eskitme stili yakalaman oldukça kolaydır.