Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Derz nedir ve nasıl yenilenir?
Derz nedir ve nasıl yenilenir?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Derz nedir ve nasıl yenilenir?

Yayınlanma tarihi: 12.05.2023

Fayanslar arasındaki boşluğa derz denir ve derzlerin var olmasının ana nedeni, imalat sürecinde karodan karoya oluşan küçük boyut farklılıklarını karşılamaktır. Derz dolgusu, montajcının karoyu bu boyut farklılıklarını telafi edecek ve düz bir enjeksiyon hattına izin verecek şekilde ayarlamasını sağlar. Karo boyutunda daha az değişiklik, daha küçük bir harç derzine izin verir.

Peki derz nasıl yenilenir?

Özellikle mutfak, tuvalet, banyo gibi sık kullanılan yüzeylerde derz dolgular zamanla kirlenir. Temizlenmesi çok zordur. Bu yüzden eski derzlerinizi yenileme ihtiyacı duyabilirsiniz. İlk olarak derzlerinizi yenileme işlemine başlamadan önce fayanslarınızı nemli, temiz bir bezle silin. Yenilemek istediğiniz derzlerinizi 2-3 mm zımparalayın. Kirden, tozdan arındırın. Sonrasında derz dolgusunu hazırlayın. Ders dolgusu ambalajının üzerinde yazan su miktarı ile ürünü ilk olarak elektrikli bir mikser ile karıştırın ve 10 dakika kadar dinlendirin. Sonrasında ise homojen bir karışım elde etmek için 1-2 dakika daha karıştırmanız gerekecek. Derz dolgusu hazır olduğunda sıra derz boşluklarını doldurmaya geldi. Ders boşluklarını, sert kauçuk tabanlı derz yayma malası ile veya derz malası sert kauçuk uçlu çek pas ile derz doldurun. Boşlukların iyice doldurulabilmesi için, ilk olarak paralel şekilde daha sonra çapraz şekilde çekilmelidir. Fazla derz dolgusunu ise temiz bir sünger ile sıyırarak yüzeyden ayırmalısınız. Bu süngeri yüzeyde dairesel hareketlerle kullanmak hem pratik olacaktır hem de işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer çalıştığınız alan büyükse temizlik sırasında kullandığınız süngeri ara ara temizleyip sonra kullanmaya devam etmenizi öneririz. Bu sayede daha iyi sonuçlar elde edebileceksiniz. Bütün derz boşlukları doldurduktan sonra sıra beklemededir. Yaklaşık 20 dakika boyunca derz dolgunuzun matlaşmasını bekleyin. Bu ortamın sıcaklığına ve rüzgâr miktarına göre değişiklik gösterebilir. Derz dolgusunun tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra yüzeyi kuru bir bezle silerek son halini vermiş olacaksınız. Eğer herhangi bir yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile yüzeyi temizleyebilirsiniz.

Derz üstüne derz olur mu?

Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır. Her ne kadar derz sökme işlemi zorlayıcı bir iş olsa da kaliteli derz çekme işlemi uygulamak isterseniz buna katlanmanız gerekecektir. Eski derz dolgularını sökmek isterseniz, derz sökme işlemi amacıyla kullanılabilecek çeşitli makinelere, kimyasallara ve araçlara yönelebilirsiniz. Dilerseniz derz dolgusunu sökmek için tercih edilen yöntemleri yakından inceleyelim.

1.Tornovida yardımıyla derz dolgusunu sökmek

Bazı bölgeler için derz dolgusu sökme işleminde ki en kolay yöntem, çekiç ve tornavida yardımıyla derz aralarını kazımaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, derz aralarını temizlerken ana malzemeye (fayans, mermer, granit, seramik, doğal taş) zarar vermemenizdir. Kazıma esnasında kenarlara zarar verirseniz, yeni dolgu yaptığınız zaman çirkin görüntü ortaya çıkabilir ve profesyonel bir iş sağlanmamış olur. Kimyasal olarak piyasada satılan tuz ruhu gibi malzemeler derz aralarını sökmek için kullanılsa da ana malzemenin altına zarar vereceğinden, bu yöntemi pek önermiyoruz.

2.Matkap yardımıyla derz dolgusunu sökmek

Bir diğer yöntem ise uygun bir uç bularak matkap ile derz aralarını temizlemektir. Bu yöntem tornavida ile temizleme yöntemine göre size hız kazandır. Risk açısından da aynı düzeydedir. Öte yandan derz aralarının sökülmesi için yapı marketlerinden kolayca bulunabileceğiniz bazı kazıyıcı aletler vardır. Uçları çelik olan bu aletleri uzun süre kullanılabilmeniz mümkün. Ama malzemeye zarar vermeden kullanmaya dikkat edin.

Eskimiş derz nasıl temizlenir?

Eskimiş derzin sizi üzmesine izin vermeyin! Kollarınızı sıvayın ve derzinin yeniden bembeyaz olması için ipuçlarımızı uygulayın. Banyonuzu temizlemek mükemmel bir iş olmayabilir. Ancak banyolarınız, ister kendinizi güne hazırlıyor olun, ister akşam dinlenirken sıcak köpük banyosuna dalın, genellikle bir sığınak yeridir. Ve hijyenik açıdan temizlenmesi çok önemlidir. Kirli, eskimiş derz önemli bir şey gibi görünmeyebilir, ancak tüm banyonuzun görünümünü etkileyebilir. Derzinizi temizlemek biraz zahmetli olabilir, ancak bu en iyi ipuçlarını izlerseniz işi hemen bitirirsiniz.

Aşama 1

İki ölçek bikarbonattan bir ölçek suya bir macun yapın, ardından eski bir diş fırçası kullanarak kirli derz üzerine sürün. Eski başlı bir elektrikli diş fırçası da harikalar yaratacak ve bu işkenceden bileklerinizi kurtaracaktır!

Aşama 2

Bir sprey şişesini damıtılmış beyaz sirke ile doldurun ve bikarbonat karışımının üzerine püskürtün. Derzle mücadele için mükemmel olan kalın bir karışım halinde köpürmeye başlar.

Aşama 3

Kiri temizlemek için diş fırçanızı kullanın; sert kıllı bir harç fırçası da bu görev için iyi bir araçtır. Su ile iyice durulayın. İşte bu kadar basit, tertemiz derzlerinize, merhaba deyin.

Derz dolgu raf ömrü ne kadardır?

Toz haline getirilmiş ve önceden karıştırılmış derz üretim tarihinden bir yıl sonra sona erer. Derz kabı açılmış ise açıldıktan sonra 6 ay sonra son kullanma tarihi geçecektir.

Derz neden tutmaz?

Bazen derz dolguları, görünür son kullanma tarihi belirtileri gösterir. Önceden karıştırılmış derz dolguları uygun şekilde karıştırılmış derz dolgularının kek hamuru kıvamını korumak yerine sert parçalar oluşturarak zamanla sertleşmeye başlayacaktır. Toz derzin bozulduğuna dair kesin bir işaret, sert yığınlar veya "çakıl taşları" oluşturmaya başlamasıdır. Bazı derz dolguları, herhangi bir görünür son kullanma tarihi belirtisi göstermez. Son kullanma tarihi geçmiş toz derzler, genellikle toz halinde, topaksız bir tutarlılık sağlar. Ancak, son kullanma tarihi geçmişse derz tutmaz, dolayısıyla iyi performans göstermez. Süresi dolmuş derz dolgusu birbirine yapışmaz. Karoyu süresi dolmuş harçla derzlerseniz, harç kurudukça bozulacaktır. Bazen, süresi dolmuş harç hemen zayıf bir şekilde yapışır ve günler içinde enjeksiyon hatlarından düşer. Diğer zamanlarda, kötü harç, parçalanmadan önce kısa bir süre (birkaç hafta veya ay) dayanacaktır. Süresi dolmuş harç zayıf bir şekilde yapışır ve bu da kururken karo harç hatlarından düşen harçla sonuçlanır. Kötü harç hemen bozulabilir veya kısa süre dayanabilir. Derz kapatıcılar, süresi dolmuş harcın işlevsel gücünü iyileştirmeyecektir. Derz dolgusu süresi dolmuşsa, onu saklamanın bir amacı yoktur. Dolgu derzlerde hiç bir şekilde tutunmaz. Harcı ideal bir kıvamda karıştırıp uygulamadan sonra kapatsanız bile, süresi dolmuş harç kısa sürede parçalanacaktır. Mümkün olan en iyi raf ömrünü sağlamak için derz dolgusunu serin ve kuru bir yerde saklayın. Derziniz önceden karıştırılmışsa (yani sıvı içeriyorsa), donmayacağı bir yerde saklayın. Donma sıcaklıklarına maruz kalan önceden karıştırılmış harç imha edilecektir. Derz dolgusu, aşırı neme maruz kalmaya dayanamaz. Derz dolgunuz nemli bir bodrumda depolanıyorsa veya su ile doğrudan temas halindeyse, harçtaki çimento kimyasal reaksiyona girer. Bu yüzden son kullanma tarihine bakılmaksızın derz dolgusunun kullanışlılığını hemen yok edecektir.

Diğer Yazılara Göz At
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası
deneme
denemeler

Toast Message