Ev Boyama Terimleri
Yayınlanma tarihi: 23.11.2022
Ne zaman tanımadığınız bir sektörden profesyonellerle etkileşime girmek zorunda kalsanız bu, resim, sigorta, kaliteli yemek veya başka bir şey olsun o sektöre özgü yeni dil ve terimlerle karşılaşacaksınız. Her mesleğin üzerinde durulması gereken kendi jargonu vardır ve hangi hizmetleri satın aldığınızı, hangi işlerin yapılacağını ve hangi malzemelerin kullanılabileceğini anladığınızdan emin olmanız gerekir. Boyama terimlerini iyi bilirseniz ne istediğinizi de bilmiş olursunuz ve seçimlerinizi ona göre yaparsanız.
Boyama
Evinizi dönüştürmenin en kolay yoludur. Boyama ile ilgili terimleri bilmek, size profesyonel sonuçlar verecek doğru ürünleri ve araçları edinmenize yardımcı olacaktır.
Akrilik
Çoğu hırdavat ve ev geliştirme mağazalarında bulabileceğiniz bir boya türüdür. Bu boyalar su bazlı ve suya dayanıklıdır. İç ve dış işler için kullanılabilirler.
Akustik Boya
İç tavanlar için ideal bir boyadır, yalıtkan seramiklerin ve diğer pigmentlerin çok yüksek konsantrasyonu, boyalı yüzeye yüksek yansıtıcı bir ısı bariyeri ekler. Küçük doku ayrıca alçıpan derzleri, çukurlar ve oyuklar gibi yüzey kusurlarının gizlenmesine de yardımcı olur.
Astar
Duvarınızı boyarken son kat uygulamadan önce bir yüzeyin işlenmesine yardımcı olmak için kullanılan bir temel kattır. Buna göre astar maksimum yapışmayı sağlayacak şekilde formüle edilmiştir. Boya yapışması, boya işinizin daha uzun süre dayanması anlamına gelir.
Balonlaşma
Duvar boyama uygulaması yaparken genelde yüzeydeki boyanın sağlam olması fakat bir önceki boyanın çürük olmasından dolayı duvarda balon şeklinde kabarcıkların oluşmasına sebep olur. Ya da su bazlı boya sürdüğünüz zaman altında ki boya plastikse üzerine koyulan boyayı taşıyamaz. Bu da ıslanarak yumuşamasına sebep olur. Bu yumuşamalarda balon gibi şişmeler meydana gelir.
Bağlayıcı
Yüzeyde kuru bir film oluşturmak için pigmentleri bir arada tutan bağlayıcı bir etki sağlayan bileşenlerdir. Bir boya bağlayıcısı, yapışma, yıkanabilirlik, ovalama direnci, solma direnci veya parlaklığın korunması dahil olmak üzere boya performansıyla doğrudan ilgili olan temel bileşendir.
Tebeşirlenme
Hava koşullarına bağlı olarak boya filminin yüzeyinde renk solması görünümü verebilen ince, beyaz toz oluşumuna denir. Bir dereceye kadar tebeşirlenme normal olmasına ve bir boya filminin aşınması için arzu edilen bir yol olmasına rağmen, aşırı boya filmi erozyonu yoğun tebeşirlenmeye neden olabilir.
Badana
Binanın iç cephesinde ki ve dış cephesinde ki duvarların kusurları örtmek için, püskürtme veya fırça yardımıyla plastik, yağlı, silikonlu, su bazlı vs. boya kullanarak yapılan işlem badana olarak bilinir.
Yumurta Kabuğu
Mağazaların rafında hiç yumurta kabuğu boyaları gördünüz mü? Yumurta kabuğu boyaları çok düşük parlaklıkta bir cilaya sahiptir, ancak düz veya mat cila boyalarından çok daha dayanıklıdırlar.
Kalafatlama
Sıhhi tesisat açısından kalafatlamayı duymuş olabilirsiniz, ancak bu, boya projelerinizin de önemli bir parçası! Kalafatlama, esnek bir dolgu kullanarak yapı malzemelerinin etrafındaki veya arasındaki boşlukları su geçirmez hale getirdiğiniz zamandır.
Emaye Boya
Pürüzsüz ve sert bir yüzey oluşturur. Bunu her yerde kullanmak istemeseniz de emaye boya döşeme, pencereler ve kapılar için harikadır.
Kabarcıklanma
Bitmiş boya işinizde hiç kabarcık veya nem oluştu mu? Bu son derece sinir bozucu olabilir ve genellikle boya uygulamadan önce yüzeyinizin temiz olmadığı anlamına gelir. Bu, kurumayı bitirmeden önceki bir katı boyadığınızda da ortaya çıkabilir. Katlar arasında sabırlı olmalısınız.
Esneklik
Esneklik, boyanızın görünümünde herhangi bir hasar veya değişiklik göstererek ne kadar genişleyebileceği ve büzülebileceği ile ilgilidir. Boyanızın esnekliği, iç ve dış sıcaklık değişimleri söz konusu olduğunda dayanıklılığında büyük rol oynar.
Düz Boya
Boya kutunuzdaki "düz" kelimesini fark ettiniz mi? Bu boyalar tipik olarak en uygun fiyatlı olmasına rağmen, düz, parlak bir cilaya sahip olmadığı anlamına gelir. Düz boyalar tipik olarak kolayca çizilir veya kirlenir ve yıkanabilirlik özelliği de olmayabilir. Çoğu ev boyama işi için bunlardan kaçınılmalıdır.
Mat Boya
Düz boyalara benzer şekilde mat boya da düzdür ve parlaklık içermez. Bunlar çoğunlukla tavan boyama gibi şeyler için kullanılır.
Saten Boya
Biraz parlak ve pürüzsüz bir yüzeyden bahseden boya gördüğünüzde, büyük olasılıkla saten bir boyadır. Düz, mat veya yumurta kabuğu boyalara göre daha fazla temizlenebilir özelliğe sahip olduklarından, bunlar iç mekân boya projeleri için mükemmel bir seçim olabilir.
Parlak Boya
Hırdavat mağazanız boyunca farklı boyalarda belirtilen değişen parlaklık seviyelerini fark edeceksiniz. Düşük parlaklık, yarı parlak veya yüksek parlaklık olsun, bu sadece bir boyanın yansıttığı ışık miktarını ifade eder.
Kurşun Bazlı Boya
Kurşun bazlı boyalar büyük bir sağlık tehlikesi olabilir. Daha eski bir evde yaşıyorsanız, yüksek düzeyde kurşun içeren boya içerebilir. Bu tür boyalarla çalışmak veya bu boyayı çıkarmak için bir uzmanın yardımına ihtiyacınız olacak.
Maskeleme
Maskeleme, boyama işleminizin önemli bir parçasıdır. Bu, boyanın zemininize, pencerelerinize, aydınlatma armatürlerinize vb. bulaşmasını önlemek için bant veya başka kaplamalar kullandığınız zamandır. Alanınızı her zaman maskeleme ile hazırladığınızdan emin olun.
Basınçlı Yıkama
Bir dış yüzeyi boyamadan önce, boyanızın iyi yapışmasını sağlamak için bir temizlik yapmanız önemlidir. Basınçlı yıkama burada devreye girer. Yüksek basınçlı ve sıcak su ekipmanı ve temizleyicileri kullanmak, dış mekân yüzeylerinizi yeni bir kat için hazırlamanın en uygun yoludur.
Silindirler
Boya işiniz için malzeme satın alırken, boya merdaneleri konusunda birçok seçenek bulacaksınız. Ancak raftakilerin çoğu zaman ayırmaya değmez. Örneğin polyester rulolar boyayı iyi tutmazlar ve onları yeniden yüklemek için çok zaman harcarsınız. Bunlar düşük bir fiyata gelse de onları önermiyoruz. Bunun yerine, kaliteli bir karışım veya kuzu derisi örtüsü arayın. Her ikisi de daha fazla boya tutar ve boyanızda iz bırakma olasılığı daha düşüktür.
Mühürleyen
Boya kapatıcı, katlar arasındaki etkileşimi önlemek için kullanılan özel bir boya türüdür. Ayrıca, bitmiş katınızdan görünmemelerini sağlamak için boya yüzeyindeki düğümler gibi şeyleri de kapatabilirler. Yeni sıva ve alçıpan, çıplak ahşap ve tuğla ve beton gibi yüzeylerde kullanışlıdırlar
FIRÇA ÇEŞİTLERİ
Piyasada o kadar çok boya fırçası var ki, sizin için en yaygın olanlardan birkaçını çabucak ele alacağımızı düşündük.
Doğal kıllı fırçalar
Bunlar hayvan kıllarından yapılmıştır ve yağ bazlı cilalı boyalar için mükemmeldir. Bu fırçaların bu fırçalarının üzerindeki uçlar çok fazla boya tutar ve pürüzsüz bir boya bırakma ve bitiş elde etmenize yardımcı olur.
Naylon/polyester karışımı fırçalar
Bu yaygın fırçaların temizlenmesi kolaydır ve lateks boyalarla harika çalışır. Yüksek kaliteli bir boya arıyorsanız, kendinize harika bir naylon/polyester fırça alın. Daha fazla para vermekten korkmayın! Uzun süre dayanıklı oldukları için uygun bakımla, birkaç projeyi halledebilirsiniz
Polyester fırçalar
Bunlar ayrıca lateks boyalar için en iyi sonucu verir. Şekillerini korurlar ve boyayı düzgün ve eşit bir şekilde uygulamanıza yardımcı olurlar.