Evin Rutubet mi Alıyor? Bu Yazı Tam Senin İçin
Yayınlanma tarihi: 20.02.2021
Rutubet su buharının neme dönüşmesiyle oluşur. Banyo yaparken, çamaşır yıkarken, yemek pişirirken hatta nefes alıp verirken bile oluşabilir. Sağlığınıza, evinize ve mobilyalarınıza kadar pek çok şeye zarar verir. Sorunun, en önemli nedeni evinizde iyi yatılım olmamasıdır. Yalıtılmamış evler yağmur suyunu çeker ve duvarda küf, kötü koku ve çatlamalara neden olur. Zamanında atılan adımlar ile bu sorunlarının önüne geçmek mümkündür. Genellikle kış mevsiminde daha çok belirgin hala gelir. Rutubetli evlerin duvarlarında küf ve mantar oluşumu meydana gelir. Evinizin diğer bölümlerine göre mutfak ve banyo gibi yerlerde daha kolay oluşur. Evinde rutubet olup olmadığından emin olmak için duvarlarında ve tavanlarında koyu renkli lekeler olup olmadığına bakmalısın. Duvarında ve tavanında koyu renkli lekeler var ise evinde rutubet var demektir. Ancak her zaman bu lekeler olmayabilir. Olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise, elini duvara koyduğunda olması gerekenden daha soğuk ve nemli olmasıdır. Bu duvarlarında nem var demektir.
Rutubeti nasıl yok edebilirsin?
Dış cephe izolasyonu yaptırarak rutubet sorununu çözebilirsin. Evini her gün bir kaç dakika havalandırabilirsin. Bu sayede evinin içindeki nem dışarıya çıkar ve rutubet oluşmasının önüne geçebilirsin. Bozuk kalorifer petekleri, kombiler nem oluşumuna neden olur. Bozuk olan kalorifer ve kombilerini tamir ettirebilirsin. Evini boyayabilirsin. Bu sayede hem nem sorununu çözmüş hem de temiz duvarlara sahip olmuş olursun. Ev içinde kuruttuğun çamaşırlar nem oluşmasına neden olur. Özellikle kış mevsiminde çamaşırlarını evin içinde kurutmamalısın. Mobilyaların ile duvarın arasında birkaç santim mesafe bırakmalısın. Bu sayede duvarında koyu renkli leke oluşumunun önüne geçebilirsin.
Rutubetli evler için püf noktaları nelerdir?
Nemli evlerde, nemi geçirmez, pahalı bir seçenek olan modern yapılar kurmak iyi bir çözümdür. Bu sayede duvarlara nemi hapsederek nefes almasını azaltır ve duvarların bozulmasının önüne geçebilirsin. Çatını düzenli olarak kontrol etmelisin. Duvarlardaki çatlak ve döküntüleri tamir etmeyi unutmamalısın. Yaşam alanlarını rutubete dirençli boyalar ile boyayabilirsin. Rutubete dirençli boya çeşitleri için Bi'Boya'nın sitesine göz atabilirsin. Rutubet, sıcak havanın soğuk yüzeyle karşılaşmasıyla olur bu nedenle evinin sıcaklığını iyi ayarlamalısın. Doğru monte edilmiş çift camlar ile pencere kenarlarında küf ve koku oluşmasının önüne geçebilirsin. Öte yandan nem ile mücadele etmek için nen emici cihazları da kullanabilirsin. Bu cihazları özellikle sıcak hava oluşan yemek pişirirken çamaşır yıkama ve kurutma gibi ev işleri yaparken kullanmalısın.
Rutubete karşı boyayı nasıl yapmalısın?
Öncelikle, nem kaynağı yok etmeli ve rutubet olan duvarı iyice temizlemelisin. Yüzeyin temiz ve kuru olduğundan emin olduktan sonra lekenin tekrar oluşmaması ve boyanın üzerine çıkmaması için önce astar boya ile ardından rutubete dirençli boya ile duvarlarını dilediğin renge boyayabilirsin. Rutubete dirençli boya, güçlü yalıtım boyasıdır. İçerisindeki özel kimyasal maddeler ile rutubet oluşumunu önleyen ve minimum seviyeye indiren duvar boyasıdır. Anti bakteriyel boya olarak da bilinir. İçerisinde bulunan biyosit kimyasalı ile uygulandığı yüzeydeki bakterileri öldürür ve yeniden küf oluşumunu engeller. Rutubete dayanaklı boyalar için Bi'Boya'nın zengin renk seçeneklerine göz atabilirsin.