Evinizi boyamak için ne kadar boyaya ihtiyacınız var?
Yayınlanma tarihi: 16.09.2022
Evimizi boyarken ne kadar boya gider? sorusunun cevabını merak ediyorsanız sizi makalemizi okumaya davet ediyoruz… Boyama ve badana konusunda yayınladığımız birçok yazımızda da belirttiğimiz gibi, pek çok okurumuzun bütün bir kış boyunca hayalini kurduğu duvarın rengini değiştirerek duvar boyama ve yeniden dekore etme işi, giderek bir sanat haline geliyor. Bu yüzden çoğu okurumuz kendileri duvarlarını boyamak istiyor. Okurlarımızın boyama işini kendileri yapmak istediklerinde en çok merak ettikleri konu, boyanacak duvar için kullanılacak olan boyanın litresinin hesaplanmasıdır, bu da boyamanın ilk aşamalarından biridir. İnsanlar ihtiyaç duyduklarından daha fazla duvar boyası almak istemiyorlar. Duvar boyası çok kabardığından kimyasalın uzun süre korunması kolay değildir, bir süre donduğu için kullanılamaz. Tabii ki, aynı zamanda maddi olarak da zarar verir. Az miktarda boya eklemenin zararı yoktur, aslında ileride duvarlarınız için biraz boya biriktirmekten zarar gelmez. Buna karşılık, bulaşmış duvar boyası yukarıdaki durum kadar riskli değildir ancak özellikle boya rengi karıştırıldığında büyük sorunlara neden olur.
Nasıl hesaplanır?
Boyanacak Alan Boyutunun Hesaplanması Duvar boyası satın almadan önce yapılacak ilk şey boya alanını hesaplamaktır. Bir aile üyesi veya arkadaşınızın yardımıyla, tüm duvarlarınızın yüksekliğini ve genişliğini ölçün ve düzenli notlar alın. Daha sonra bu ölçümlere göre alanı hesaplamaya başlayın. İlkokulda öğrendiğimiz mantıkla bir alanın alan ölçüsünü hesaplamak için genişlik ve yükseklik ölçülerini çarparak bu hesaplamayı yapabilirsiniz.
Boyanacak Olan Duvarların Ölçümü
Örneğin oturma odanızdaki duvarın uzunluğu 5 metre ve zemin ile tavan arasındaki yükseklik 3 metre ise 5X3 = 15 M²‘dir. Salonunuzdaki diğer duvarları bu şekilde hesapladıktan sonra, tüm duvarların toplamı, salonunuzun boyanacak alanlarının toplam alanının bir ölçüsünü verecektir. Örneğin iki adet 5X3 metre duvarınız ve diğer ikisinin 3X3 metre olduğunu varsayarsak toplam 4 duvarınız 48 M² olacaktır.
Boyanacak Alan Hesaplamanın En Pratik Yolu
Bu hesaplamayı yapmak için matematikçi olmanıza gerek yok ama bu kadar karmaşık hesaplamalarla uğraşmak istemeyenler için yukarıdaki hesaplamanın sonuçlarına rağmen daha özlü ve yaklaşık bir sonuç verecek bir yöntem daha var. Bu yöntemde, yukarıdaki gibi boyayacağınız odanın sadece zeminini ölçüp hesaplarsanız ve 3 ile çarparsanız, genel olarak bir odanın zemininin 3 katı, odanın büyüklüğüne tekabül eder. Bu da kesin değil yaklaşık sonuçtur.
Kaç m² alan için kaç litre boya gerekir?
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Tavanı boyamak için kaç litre tavan boyası gerekir?
Tabii ki, bu işte sınırınız yok. Tavanızı boyamayı düşünüyorsanız, 17,5 litrelik tavan boyasının 90 metrekarelik bir evin tamamını iki kat boya ile boyayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
1 metrekareye hangi ölçüde boya kullanılır?
Evinizi kendiniz boyamaya karar verirseniz, ilk yapmanız gereken duvarlarınız için kaç litre boya gerekeceğini hesaplamak. Evini kendisi boyayan birçok insan bu noktada büyük bir hata yapıyor. Çok fazla boya alıp evde saklıyorlar. Ancak bildiğiniz gibi boyanın da raf ömrü vardır ve ne yazık ki açılmış boyanın raf ömrü uzun değildir. Bu durum da dış cephe boyası yaptırmayarak düşürmeye çalıştığınız maliyeti arttırmaktadır. Gelecekteki olası hasarları kapatmak veya onarmak için boyayı saklamanız yeterlidir.
1 litre boya ile kaç metrekare boyanır?
Boya alanımızı hesapladık, bunun bize ne faydası olacak dediğinizi duyar gibiyim, şimdi açıklayacağım sevgili Bi’Boya.com aboneleri, eğer kaliteli boya kullanacaksanız genelde 2,5 litre 10-15 m²'lik bir odayı 7,5 litre boya dolduracaktır. Bir litre duvar boyası 20-30 m²'lik bir oturma odasını, 15 litre boya ise 60-90 m²'lik bir evi boyayabilir. Tavan resimleri için 17,5 kg'dır. İyi bir 90 m² tavan boyası iki kat 90 m² tavan boyası ile uygulanabilir.
Pencere ve Kapılar
3. ve 4. kat boyama isteğinde beyazın zıttı olarak görülebilen koyu ahşap renginin varyasyonu dikkate alınmaz. 1 kg yağlı boya ile kaç kapı boyanabilir sorusunun cevabı farklı olduğu için sadece 2 veya 3 kapı boyanabilmektedir. Bu faktöre ek olarak koyu renk ahşap kapı cila işleminden geçmemiş ise fazla boyayı emeceği için en az 4 kat boya ile kapanabilmelidir. Bu durumda sadece 2 veya 3 kapı 1 kg yağlı boya ile boyanabilir. Odanızın duvarlarından birinde veya her ikisinde pencere veya kapılar varsa, aynı mantıkla bu pencerelerin yüzünün ölçüsünü hesaplayarak toplam alanın ölçüsünü elde edebilirsiniz. Bununla birlikte, yine de küçük ince ayarlar için biraz fazladan boyaya ihtiyacınız olacağından, bu hesaba girmemenizi öneriyoruz.
Duvarlar
Ev boyası nasıl hesaplanır? En yaygın yöntem, tüm duvarların genişliğini ve yüksekliğini birlikte çarparak metrekareyi hesaplamak ve tüm duvarların metrekarelerini toplayarak toplamını bulmaktır. Ancak burada kapı ve pencerelerin metrekareleri bulunmalı ve boyalı alandan çıkarılmalıdır. Görüyorsunuz, bu yöntemle küçük ölçekli bir matematik dehası olmalısınız. Aslında bu iş için çok basit bir yöntem daha var, duvar boyasının alanını çok az hata ile aşağıdaki gibi hesaplayabilirsiniz. Duvar alanı taban alanının üç katıdır. Örneğin zemininiz 25 metrekare ise boyama alanınız yaklaşık 75 metrekaredir. Duvarları tek tek hesaplasanız bile buna yakın bir sonuç bulacaksınız. Bu basit tarif, boya satın alırken yardımcı olabilir.
Dış Cephe
Yüzey durumuna göre 1 kg dış cephe boyası; Tek katta 7 ila 10 metrekare boya yapabilir. Koyu bir yüzey veya hiç boyanmamış olması boyalı alanı etkileyebilir. Bu gibi durumlarda astar uygulanmalıdır.
Zemininizi boyamayı düşünür müsünüz?
Zemini boyamayı düşünenler için, boyanacak odanın alanı, renk seçiminde önemli bir paya sahip olan faktörlerden biridir. Geniş yüzeyler daha koyu renklerle daha sıcak ve uyumlu görünür; Açık tonlar geniş bir alanda soğukluk hissi yaratabilir. Aynı ilke tersten de düşünülebilir. Küçük bir odada doğru rengi seçmek, fark yaratan bir açıklık ve ferahlık hissi yaratır. Beyaza yakın, krem, açık kahverengi veya açık meşe gibi daha yumuşak, daha doğal zemin tonları kullanmak, küçük bir alanın daha büyük ve daha parlak görünmesine yardımcı olacaktır. Bu tonlar aynı zamanda mobilyalarınız arasındaki boşlukları daha net gösterecekleri için odanızın sıkışık hissetmemesine de yardımcı olacaktır.