Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Halıya damlayan boya nasıl çıkarılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Halıya damlayan boya nasıl çıkarılır?

Yayınlanma tarihi: 16.09.2022

Halıya damlayan boya nasıl çıkarılır? Halılardaki boya lekelerini çıkarmak çok zor olabilir. Ancak boya lekesi henüz kurumamışsa halıdaki boyanın çıkması muhtemeldir. Bazı özel elyaf ve boyalara sahip halı ve kilimlere özellikle dikkat edilmelidir. Küçük ıslak boya lekeleri için hemen ılık su ve temizleme solüsyonunu temiz bir sünger ya da kuru bir bezle uygulayın. Deterjanın lekeye nüfuz etmesine izin vermek için küçük dairesel hareketler kullanın, lekenin yayılmasını önlemek için lekenin dışından içeriye doğru çalışın. Bu işlemden sonra alanı temiz, kuru bir bezle kurulayın ve halı üzerinde yürümeden önce kurumasını bekleyin.

Zorlu ve kurumuş olan boya lekesi nasıl çıkar?

Fazla katı boyayı, kör bir bıçak veya plastik kartla dikkatlice kazıyarak mümkün olduğunca kesin. Her boya parçasını çok dikkatli bir şekilde alın ve halıya sürmemeye çalışın. Ilık su ve temizleme solüsyonu karışımını halının boyasına kenardan ortaya doğru bir hareketle noktalayarak (ovmadan bastırarak) uygulayın. Boyayı ovalayarak çıkarmaya çalışırsanız leke daha da yayılır. Ardından, mümkün olduğu kadar boya lekesini temiz bir beyaz kâğıt havlu veya bez üzerine alın. Boya lekesi çıkana ve mümkün olduğunca çok boya emene kadar bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Halıyı mümkün olduğunca az temiz ılık suyla duruladıktan sonra, halı havında nem bırakmamak için temiz, kuru beyaz bir bezi halıya tamponlayın. Kuruduktan sonra, orijinal şekline geri döndürmek için tüm halıyı bir vakumla süpürebilirsiniz.

Boya Türleri

Boyalara bakıldığında pek çok türe rastlamak mümkündür. Her boya türünün özellikleri farklı olduğu için duvarın yapısına göre uygulanmalıdır. Saten boya, akrilik boya, yağlı boya, ipek boya ve astar boya türleri boyalardan bazılarıdır.

Halıya damlayan boya nasıl çıkarılır?

Akrilik boya

Akrilik boya, su bazlı boya ya da plastik boya olarak da bilinir. Özellikle hızlı kuruması ve su temizleme fonksiyonları ile ön plana çıkmaktadır. Akrilik boya, mat boyalar grubuna aittir. Kiri çabuk emer ve içeriğinde solvent bulundurmaz. Bu nedenle çocuk odalarında tercih edilmektedir. Ayrıca akrilik boyalar yanıcı değildir. Bu nedenle bakımı kolay ve güvenilir boyalardır.

Yağlı boya

Yağlı boya bir bitirme boyasıdır. Parlak, sentetik ve hızlı kuruma özelliklerine sahiptir. Yağlı boya yüksek dayanıklılığa sahiptir. Bu nedenle uzun yıllar kullanılabilir. Yanma özelliği vardır. Bu yüzden onu saklamak güvenli değildir. Ayrıca yağlı boya kolayca silinip temizlenebilir. Yağlı boya ile boyanmış olan evlere en az bir hafta süre boyunca girilmemelidir. Bunun nedeni, kurutma sırasında solvent salmasıdır. Solvent ise sağlığa zararlıdır.

İpek boya

Su bazlı boyalar grubuna aittir. Bu tamamen parlak bir boya değil, yarı mat, yarı parlak bir boyadır. Silme işlevi vardır. Bu nedenle su bazlı boyalara göre daha dayanıklı ve daha kullanışlıdır.

Astar Boya

İlk kat boya üzerine astar uygulanır. Astar kullanılma nedeni boyanacak olan yüzeyi güçlendirmek ve dayanıklılığını artırmaktır. Astar sayesinde boya daha kolay tutunur ve boyanın uygulanacağı yer daha uzun ömürlü olur.

Su Bazlı Boya Lekeleri Halıdan Nasıl Çıkar?

Boyanın lekesi çoktan kurumuştur ve ne yazık ki su bazlı boyalarda bu şekilde olur. Ancak su bazlı boyayı çıkarmak için yaptığınız şey oldukça basittir. İşte yapmanız gerekenler: Üzerine bir kâse sıcak su ve Vim yağ çözücü ekleyerek boyayı yumuşatabilir ve bileşenlerini çözmeye başlayabilirsiniz. Boya yeterince yumuşak olduğunda, bir bıçakla hafifçe kazımaya başlayın. Kazıma işlemi esnasında biraz sıcak su ve Vim Yağ Çözücü karışımı eklemeyi unutmayın. Leke kaldıysa ılık su ve sirke miktarının yarısını hazırlayıp lekeye nazik hareketlerle fırçalayarak uygulayın.

Latex boya lekelerini halıdan nasıl çıkarırsınız?

Lateks boya su bazlı boya gibi kurur ancak kuruması biraz daha uzun sürer. Lateks boya ayrıca kuruduktan sonra soyulabilir ve dikkatli bir temizlikle kolayca çıkarabilirsiniz. Vim Degreaser ve sıcak su karışımı kullanarak kuru lekeyi tekrar yumuşatın. Daha sonra sıvı bulaşık deterjanını bir bardak ılık suya koyun ve lekeye dıştan içeriye doğru uygulayın. Tamamen kurumasını bekledikten sonra elektrikli süpürge ile süpürme işlemine geçebilirsiniz.

Halıya damlayan boya nasıl çıkarılır?

Yağ bazlı boya lekeleri halıdan nasıl çıkar?

Yağ bazlı lekeler genellikle çıkarılması en zor olanlardır. Boyayı çözmek için terebentin kullanmak daha iyidir. İşe kurumuş lekeyi yumuşatarak başlayın. Daha sonra boyayı olabildiğince yumuşatmak için bir kâğıt havlu alın ve yumuşak bezin üzerine biraz terebentin dökün ve lekeye uygulayın. Terebentin, boyaları tekstillerden başarıyla çıkarır. Bu arada lütfen maske ve eldiven kullanın. Ardından soğuk su ve bulaşık deterjanı ile durulayın ve kurumaya bırakın.

Akrilik boya lekesi halıdan nasıl çıkar?

Akrilik boyayı çıkarmak için yedek malzemelere ihtiyacınız olacak. Öncelikle eldiven ve maske takın. Kuruyan boyayı ıslatmak için nemli bir bez yeterli olacaktır. Ardından bezin üzerine biraz çamaşır deterjanı serpin ve lekeye hafifçe bastırarak uygulayın. Bezin başka bir yerine aseton dökün ve halıdaki boya lekesine uygulayın. Bu, halıdan daha fazla boyayı kaldıracaktır. Ardından asetonu temizlemek için temiz bir havlu kullanın, Vim Arap sabunlu temizleyiciyi ılık suda çözün, lekeye uygulayın ve bir diş fırçası ile ovalayın. Yaklaşık 5 dakika kadar bekletin ve sadece su yardımı ile durulayarak bitirin.

Tiner Size Yardımcı Olabilir

Hala ıslakken lekeyi çıkarabilme ihtimaliniz varsa, şanslısınız demektir. Çünkü su bazlı boyayı çıkarmak için kimyasallara ihtiyacınız olmayacak. Temizlemek için beyaz bir havluyu sıcak suyla ıslatmanız ve ardından lekeye uygulamanız gerekir. Bu kat zaten kuruysa, biraz daha uğraşmaya ihtiyacınız olacak. İlk önce bir sprey şişesine sıcak su koyup kurumuş lekeye uygulayın. Leke yumuşadıktan sonra bir havlu ile ovarak lekeyi çıkarın. Eğer ki sprey boya lekelerinde sorun yaşıyorsanız, tiner işinizi görecektir. Kabın içine biraz tiner dökün ve halıya uygulamak için temiz bir bez kullanın. Bu işe yaramazsa, WD-40 ile çıkarmayı deneyin. Bu yöntem kesinlikle işe yarayacaktır. Bu işlem de işe yaramazsa, aseton ile müdahale edebilirsiniz.

Nemlendirin

Eğer halıya damlayan boya lekesini çıkarmaya kararlıysanız yapacağınız ilk işlem lekeli olan kısmı nemlendirme olacaktır. İlk önce bir sprey şişesine ılık su koyup kurumuş lekeye uygulayın. Leke yumuşadıktan sonra bir havlu ile ovarak lekeyi çıkarın. Bu kısa nemlendirme işlemi bittikten sonra diğer işlemlere geçebilirsiniz.

Diğer Yazılara Göz At
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası
deneme
denemeler

Toast Message