Küflenme Probleminizi Çözecek Rutubet Önleyici Boya Çeşitleri
Yayınlanma tarihi: 26.10.2023
Yaşam alanlarında kötü bir görüntüye sahip olan rutubet hemen hemen her yerde karşınıza çıkabilir. Aşırı nem ve havasız ortam küflenmeye ve dolayısıyla rutubete sebep olur. Sıcak havanın soğuk yüzeye çarpmasıyla yüzeyde küf oluşur. Küf, sadece kötü bir görüntü oluşturmanın yanı sıra insan sağlığını da olumsuz etkiler. İlk zamanlar ortamdaki insanları rahatsız etmese hatta fark edilmese bile ilerleyen süreçte görsel olarak kişileri rahatsız eder. Bu kötü görünümlü koyu lekeler insan sağlığı için zararlı olduğundan, görüldüğü anda temizlenmesi gerekir. Fakat küflenme sorununun giderilmesi için sade suyla silmek yetersizdir. Aşırı nem, özellikle havasız ortamlarda küf oluşumuna sebep olur. Küfler de kötü koku ve duvarda aşınma gibi sorunları meydana getirir. Hatta ilerleyen zamanda küfe temas eden özellikle de ahşap eşyalarınızın da küflenmesine sebep olabilir. Küflenme ve rutubete karşı önlem alabilmek için günümüzde rutubet önleyici boya çeşitleri kullanılır.
Bu yazımızda küflenme probleminizi çözmenize yardımcı olacak önerilerde bulunacağız. Ardından rutubet önleyici boya çeşitlerine değineceğiz.
Küflenme Nasıl Önlenir?
Havasız ve yüksek nemli ortamlarda oluşan küflenme ve rutubet problemini gidermek için birçok yol vardır. Havasız ortamlarda yaşamayı seven bir mantar türü olan küf, rahatlıkla çoğalabilmektir. İç mekanlardaki küf sorunun temelinde genellikle havasızlık yatar. Bunun dışında eğer su sızıntısı varsa bu da küflenmeye sebep olabilir. Eğer biz sızıntı varsa bunun için yapılması gereken en kesin çözüm, su ve ısı yalıtımı olacaktır. Eğer ısı ve su yalıtımı yapılmasını gerektiren bir durum değil ise, rutubet önleyici boya çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Sebebini araştırmadan önce evinizde oluşan küften arınmak istiyorsanız, aşağıdaki yöntemlerden yararlanabilirsiniz.
Eğer nemli bir bölgede yaşıyorsanız ve yeteri kadar havalandırmanıza rağmen bu sorun giderilemiyorsa, nem alıcı cihazlardan yararlanabilirsiniz. Bu insan sağlığı için de önerilen bir yöntemdir. Sıcak ve nemli havanın yaşam alanlarınıza girmesini istemiyorsanız, böyle havalarda kapı ve pencerelerinizi olabildiğince kapalı tutabilirsiniz. Çamaşırlarınızı ise evin içinde kurutmamanız gerekir. Kapalı alanda çamaşır kurutmak insan sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple evinizde küf ve rutubet olmasa bile çamaşırlarınızı kapalı alanda kurutmamaya özen göstermelisiniz.
Bir kaseye dolduracağınız karbonatı rutubetli ortamlarda muhafaza edebilirsiniz. Bu işlem için kaya tuzu da kullanılmaktadır. Kaya tuzu ve karbonat odadaki küf kokusunun giderilmesinde etkili olacaktır.
Eğer banyoda küflenme sorunu yaşıyorsanız, çok sıcak suyla duş almamaya çalışın. Duş aldıktan sonra kapı ve pencereleri açık bırakarak banyoyu nemden arındırabilirsiniz. Bu içerideki sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde banyo, en sık küflenen ortamlardan biridir. Eğer evinizde klima kullanıyorsanız, nem alma ayarı açık çalıştırabilirsiniz. Bu da ortamdaki nemi azaltacaktır.
Yaşam alanlarında kullanılan bitkiler, nemi azaltmaya yardımcıdır. Odalarınıza yerleştireceğiniz saksı bitkileri, güzel bir görüntü yaratırken ortamdaki nemi de azaltacaktır.
Küf temizliği yaparken lekeleri fırçalamamaya özen gösterin. Fırçalanan küfler daha fazla alana yayılmaya sebep olur. Silerek veya fırçalayarak küfü daha fazla yaymak yerine vakumlama işlemini uygulayabilirsiniz. Süpürge veya vakum cihazıyla küfleri çekebilirsiniz.
Küf temizliğinde en sık başvurulan yöntem sirkedir. Su ve sirke ile hazırlayacağınız karışımı sprey şişeye koyabilirsiniz. Bu sayede küflerin üzerine sıkmak daha kolay olacaktır. Eğer etkili olmazsa sirkeli su yönteminden önce yüzeyi çamaşır suyuyla temizleyebilirsiniz.
Küflenen yüzeyi daha fazla ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Zaten nemden küflenen yüzeyi fazla ıslattığınız takdirde küf mantarlarının üremesini hızlandırmış olursunuz. Bu sebeple direkt su uygulamak yerine sprey ağızlıklı şişelerden yararlanabilirsiniz.
Tüm bunların dışında rutubet önleyici boya çeşitleri bulunmaktadır. Günlük hayatta en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “rutubet önleyici boya işe yarıyor mu?” sorusudur. Bu soruya cevabımız evettir. Duvarların nefes almasını sağlayan rutubet önleyici boya çeşitleri, küflenme oluşumunu engellemektedir. Tabii ki rutubet engelleyen boya çeşitlerinin bu konuda kesin çözüm olmadığını da söyleyelim. Binaların nefes almasını sağlayan özellikleri sayesinde fazla havasız olmayan ortamlarda küflenme sorunu yaşatmazlar.
İnceleyin:Beyaz Kuartz Isı Tutan İç Cephe Boyası
Beyaz kuartz ısı tutan iç cephe boyası, içeride oluşan nemi dışarı atabilme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede binaların nefes almasının sağlar. Dolayısıyla rutubet oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Sahip olduğu kadifemsi doku sayesinde duvarlara yumuşak ve pürüzsüz bir doku verir. Rulo ve rötuş izi belli etmeyen bir yapıya sahiptir. Solvent içermediği için insan ve çevre sağlığına zarar vermemektedir. Üstün bir örtme gücüne sahiptir. Bu sayede koyu yüzeylere bile rahatlıkla uygulanabilmektedir. Su buharının duvar yüzeyinde yoğuşmasını engellemektedir. İçerisinde bulunan mikro cam kürecikleri sayesinde ortam ısısını dengeler. Duvarlardaki ısı kaybını önlemeye yardımcı olur. Diğer iç cephe boyaları ile kıyaslandığında daha düşük ısı geçirgenliği katsayısına sahiptir. Su ile seyreltildiği için koku yapmaz.
Bu yazımızda rutubet önleyici boya çeşitleri ve rutubete karşı alınabilecek önlemlerden bahsettik. Küflenme meydana gelmeden alacağınız önlemlerle kötü koku ve görüntünün önüne geçebilirsiniz. Genel olarak çok nemli ortamlardaki nem dengesini sağlamanız gerekiyor diyebiliriz. Çünkü genellikle kuru ortamlarda küf oluşmaz. Dolayısıyla çok nemli ortamlarda da nem dengesini sağlamanız gerekir.