Metrekare Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Yayınlanma tarihi: 10.06.2022
Genel anlamda metrekare hesaplaması çok kolaydır. Ev ve iş yeri gibi gayrimenkul alanlarının, net yaşam alanını bulmak amacı ile şu işlemleri yapabiliriz. Alanın uzunluğunu (metre) ve genişliğini (metre) çarparak bu alanın m²'sini buluruz. Dönüm ve dekar hesaplamalarında da aynı metodu kullanabilirsiniz.
Net Metrekare Ne Demek?
Net metrekare, duvarlar arasındaki "süpürülebilir alan" ile temsil edilen gayrimenkul kısmıdır. Brüt yani toplam metrekare ise taşınmazın aktif kullanım alanları dışında kalan kısımlarını içermektedir. Tapunun proje metrekare bölümünde net metrekare ve brüt metrekare bilgileri yer almaktadır.
Evlerin Net Metrekaresi Nasıl Yapılır?
Evin net yaşam alanını bulmak amacı ile aşağıdaki hesaplamalar yapılabilir: Hesaplanacak olan alanın net metrekaresini bulmak için tüm oda, banyo ve mutfak dahil olmak üzere her yerin metrekarelerinin hesaplanması lazımdır. Dikdörtgen bir odanın metrekaresini bulmak için iki duvarın uzunluklarını ölçün ve bunları çarpın. Tüm sonuçları toplayın. İç alanların toplam metrekareleri, evin gerçek metrekareleri hakkında da bilgi de verir. Kare ya da dikdörtgen dışında kalan alanlar üçgen bölmelere parçalanarak hesaplanır. Her bir üçgen için ayrı hesaplama yapılır ve ardından sonuçlar toplanır. Üçgenlere ayrılan kısımların metrekaresini hesaplayabilmek için üçgenin dik iki tarafı çarpılır ve ikiye bölünür. Böylece odanın yaklaşık metrekare değeri bulunur. Kavisli duvarlı evlerin net kare görüntüleri için imar planlarını kontrol etmek de yardımcı olabilir. Duvarlar arasındaki bölümlere kolon, duvar kalınlığı ve merdiven gibi kullanılmayan alanlar eklenerek toplam metrekare elde edilir. Projede ev almak isteyenler evin gerçek metrekaresini ve toplam alanını öğrenmek için satış sözleşmesindeki bilgilere de dikkat etmelidir. Metrekare dahil her bir metrekareyi hesaplamanız ve bulduğunuz değerleri bir araya toplamanız gerekir. Dairedeki asıl tarama alanı toplanan tüm sonuçta ortaya çıkan hesap toplamıdır. Bir evin net metrekaresini bilmek için, tüm kullanılabilir alanlarının boyutlarını bilmeniz gerekir. Bu yüzden evinizdeki oturma odası, mutfak, banyo ve yatak odası gibi tüm odaların metrekare cinsinden hesaplanması daha doğru olur.
Oda Metrekare Hesaplama
Evlerin veya odaların metrekaresini hesaplamak oldukça kolaydır. Peki oda büyüklüğü nasıl hesaplanır? Boyutlarını öğrenmek istediğiniz oda dikdörtgen ise, metrekare hesaplamak çok daha kolaydır; Sonuçlarınız daha doğru olacaktır. Kare ya da dikdörtgen şeklinde bir odanın iki tarafının uzunluklarını ölçtükten sonra, gerçek sonuca ulaşmak için elde edilen sayıları çarpabilirsiniz. Örnek ile açıklarsak; Duvar boyları 200 cm ve 100 cm olan bir odanın yaşanabilecek alanı 2m² dir. 300 cm x 100 cm = 30000 cm = 2 m² Evinizdeki bütün odaların metrekaresini hesaplamanın ardından elde etmiş olduğunuz ölçüleri toplayarak evinizin net metrekaresini öğrenebilirsiniz.
Daire Metrekare Hesaplama
Ev seçerken metrekarelerin nasıl hesaplanacağı sorusu çoğu alıcı için oldukça önemlidir. Bir alan ölçüsü olan metrekarenin doğru hesaplanması, seçeceğiniz evin büyüklüğünün size ve ailenize yeterli olup olmadığı konusunda daha sağlıklı bir karar vermenize yardımcı olabileceği gibi, yatırım değerinin düzelip düzelmediğini de söyleyebilir. Bir evin metrekaresini güvendiğiniz gayrimenkul uzmanının değerleme hizmeti ile öğrenebilir veya mantığı anladıktan sonra kendiniz hesaplayabilirsiniz. Metrekare nasıl hesaplanır konusunda dikkat edeceğimiz bir unsur da brüt ve net metrekare arasındaki farkı anlayabilmek. Şöyle anlatacak olursak; Bir evin net metrekaresi, o evdeki toplam taban alanı iken, brüt metrekare, evin dış duvarları da dâhil olmak üzere toplam taban alanıdır. Yani evin net metrekaresini sadece kullanılabilen alanlarının toplamı olarak; brüt metrekareyi ise koridor, otopark, teras, balkon, sıva payları gibi tüm alanlarının toplamı olarak tanımlayabiliriz. Bu sebeple metrekare hesaplama sonuçlarında net alan ölçüsünün brüt alan ölçüsünden %15 – 20 eksik çıkması oldukça olağandır.
Alan Hesaplama Nasıl Yapılır?
Alan hesabı, dikdörtgen alanların uzunluk ve kısa kenar ölçümlerinin çarpılmasının sonucudur. Odanın çevresini ve tabandan tavana yüksekliğini hesaplayarak duvarın kaba boyutlarını elde edeceksiniz. Metrekare duvar formülü, bir tavan ya da duvar boyamak için elverişlidir. Bu hesaplamanın ardından yeterli miktarda boya kullanılabilir. Tavan için başka bir boya kullanılır. Bu nedenle tavanın alanını ayrı ayrı hesaplamanız gerekir. 3 Bir evi ne kadar boyayacağınızı düşünüyorsanız, öncelikle boyanacak her odanın ölçüsünü almalısınız. Evinizin toplam alanını belirledikten sonra basit boya hesaplayıcımıza gerekli bilgileri girerek ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. Hesaplayacak olursak; Oda Eni ve Oda Boyu toplamı sonucunda 2 ile çarpılınca Odanın Çevresi sonucu ortaya çıkar. Odanın Çevresi ×Duvarın Boyu (Tavana kadar olan yüksekliği) = Duvarın metrekare cinsi alanı Odanızda varsa kapı, pencere, ya da boyanmayacak bölümlerin metrekaresini aynı hesaplama ile hesaplayıp, çıkan sonucu duvar ölçüsünden çıkartabilirsiniz.
Cam Metrekare Hesaplama
Metrekare bir ölçü birimidir. Dört kenarı 1 metrekare olan bir kare 1 metrekareye eşittir. M2 = Genişlik (metre) ve yüksekliğin (metre) çarpımı olan metrekare denir. Örneğin; En: 4M Boy: 5M Hesaplama: 4M X 5M = 20m2dir.
Halı Metrekare Hesaplama
Halının metrekare sayısını hesaplamak çok kolaydır. Enini ölçüp halının boyu ile çarparak halınızın ne kadar geniş olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Örneğin; Eni 2 metre, boyu 3 metre olan bir halı 6 metrekaredir.
Adım ile Metrekare Hesaplama
Adım uzunluğu ölçümü kişinin boyuna göre değişir. 1 Ortalama adım, kişinin boyuna bağlı olarak 70 - 80 cm arasındadır. Bu ölçü birimini 80 cm olarak tanımlıyoruz. Çoğu kaynakta 80 cm olarak tanımlandığı gibi.
Boy Metrekare Hesaplama
M2 = en (metre) ile boyun (metre) çarpımı sonucu çıkan sonuca metrekare denir. Örnek ile açıklayacak olursak; En: 4M Boy: 5M Hesaplama:4M X 5M = 20m2dir. Evinizin metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, temel olarak dikdörtgen bir nesnenin metrekaresini hesaplamak demektir. Bir alanın kısa kenarı ile uzun kenarının çarpımına eşittir.