Neden Boya Esnasında Koruyucu bant kullanmalısın?
Yayınlanma tarihi: 6.11.2020
Neden boya esnasında koruyucu bant kullanmalısın?
Ressam bandı olarak da bilinen koruyucu bant, ince, yırtılması kolay bir malzemeden ve bir yapışkandan yapılan bir bant türüdür. Yapışkan yüzeyi akrilik, doğal kauçuk, silikon gibi farklı malzemelerden oluşabilir. Boyama esnasında, boyanmaması gereken alanları maskelemek için kullanılmasının yanı sıra pek çok işlevi vardır.
Koruyucu bant nedir?
1925 yılında bir mühendis tarafından otomotiv endüstrisinde metal parçalar boyanırken maskeleme yapacak bir ürüne duyulan ihtiyaç sonrasında bulunmuştur. Isıya ve soğuğa dayanıklı olarak üretilen koruyucu bantlar vardır. Yüzeylere kolay yapıştırılır ve çıkarırken iz bırakmaz. Elastik bir yapıda olduklarından kıvrımlı yüzeylere kolayca uygulayabilirsin. Geri dönüşüm özelliğine sahiptirler. Uygulayacağın zemine göre farklı kalınlık ve ölçülerinde maskeleme bandı bulabilirsin. 36, 24, 48 mm gibi genişliklerde olan koruyucu bantlarla daha rahat zemin kaplaması gerçekleştirebilirsin.
Nerelerde ve nasıl kullanılır?
Otomotiv, boya, medikal, tekstil, camcılık, gıda gibi pek çok alanda kullanılan maskeleyici ve koruyucu bir üründür. Camcılık sektöründe desenleme ve kumlama yaparken desenleri korumak amacıyla koruyucu bantlar kullanılır. 80 santigrat dereceye kadar dayanıklı olması nedeniyle koruyucu bantlar otomotiv sektöründe yoğun olarak kullanılmakta. Yüksek sıcaklıklara dayanıklılığı sayesinde fırınlanması gereken ürünlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilirsin. Mobilyacıların kağıt bant olarak da bildiği koruyucu bant, kimyasal olan vernik, tiner gibi maddelere dayanıklıdır. Boya yaparken korunması gereken yerlerin üzerlerini örtmek için kullanılır. Tadilat, tamir, bakım işlemleri sırasında iç ve dış mekanların yüzeylerini maskelemek için tercih edebilirsin. Metal, cam, plastik gibi yüzeylere sahip pencere, kapı, asansör ve daha birçok alanda kullanıma uygundur.
Tercihini Tesa maskeleme bantlarından yana kullanabilirsin
Odanı boyarken sadece pervazlara koruyucu bant kullanarak onları maskelemek bu bantları hafife almak olur. Duvarında farklı desenler yaratmak için de kullanabilirsin. İster satranç tahtası şekline bir duvar istersen de geometrik şekillerden oluşan bir duvara sahip olabilirsin. Tam bu noktada koruyucu bandı çıkarırken karşılaşılan en büyük sorun meydana geliyor. Koruyucu bantlar ile yapılan çalışmalarda ortaya çıkan en büyük sorun bandı çıkarırken boyanın kalkmasıdır. Bu soruna ilk çözüm boya tamamen kuruduktan sonra bandın çıkarılmasıdır. İkinci çözüm ise boyayı soymayacağına garanti veren koruyucu bant çeşitlerinin kullanılmasıdır. Bu noktada Tesa maskeleme bantları devreye giriyor. İç mekanda geniş ve dar alanlar için maskeleme bantları ile dış mekanlarda kullanabileceğiniz maskeleme bantları yardımına koşuyor. Keskin kenar maskeleme bandı ile marangozluk işlerini, ahşap ve boyalı yüzeylerdeki işlerini rahatlıkla halledebilirsin. Tesa dış mekan maskeleme bantları, güneş ışığı, rüzgar ve nemin getireceği sorunlara çözüm oluyor. Tesa maskeleme bantları, UV ışığına ve zamana karşı dayanıklıdır. Uygulandıktan sonra iç mekanlarda 6 aya kadar, dış mekanlarda 8 aya kadar iz bırakmayan sökülme sağlıyor. Böylece rahatlıkla kullanabilir, iz bırakma konusunda endişelenmeden, seni yarı yolda bırakmayan bir koruyucu bantla işlerini tamamlayabilirsin. Koruyucu bant tercihin için Bi’Boya’yı ziyaret etmeyi unutma!