Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Yayınlanma tarihi: 27.06.2022
Peki petek temizliği nasıl yapılır? Gelin birlikte püf noktalarını inceleyelim. Soğuk bir kış gününde radyatörün düzgün yanmaması büyük bir problemdir! Bu sorunu önlemek için ısıtma elemanlarının düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Elektrikli süpürge ile radyatörün arkasında ve arasında kalan fazla kiri mümkün olduğunca temizleyin. Bir oklava veya sopa benzeri nesnenin ucuna herhangi bir bez sarın ve bant yardımı ile bezi buna sabitleyin. Kalorifer peteğinin altına bir havlu koyun. Radyatörlerin arasındaki kirin havluya döküldüğünden emin olarak, çubuğun bezli kısmını radyatörün üstünden aşağı doğru itin. Bu uygulamayı peteğin tamamında yapın. Bir kovayı ılık suyla doldurun, suya biraz sıvı sabun ilave ederek iyice köpürtün. Temiz bir bezi sabunlu suya batırın ve fazla suyu sıkın. Kaloriferin dışını nemli bir bez yardımı ile silin. Kalorifer peteğinin paslanmasını engellemek için başka bir temiz bezle peteği kurulayın. Kalorifer peteğinin arka duvarını kontrol edin, kir birikmişse sabunlu su ile yıkayın.
Paslanan peteklerin temizliği nasıl yapılır?
Peteklerin içinden çıkacak kirli Sular için bir kova hazır bulundurun ve kalorifer peteğinin çevresine havlu veya benzeri cisimler ile kaplayın Peteğin iki tarafındaki vanaları da kapatın sıcaklığı ayarlayan vanayı eliniz ile kapatabilirsiniz fakat plastik kapaklı diğer vanayı kapatmak için İngiliz anahtarına ihtiyacınız olabilir. Vanaları kapatırken kaç kez çevirmek gerektiğini aklınızda tutun, çünkü vanaları tekrar açacağınız zaman aynı sayıda çevirmeniz gerekecektir. Isı vanasını kalorifer radyatörüne bağlayan cıvataları gevşetin. Ardından radyatör anahtarı ile suyun çıkacağı vanayı açın. Bu vanayı açtığınızda kirli sular akacaktır. Plastik kapaklı olan diğer vananın cıvatasını gevşeterek peteği duvardan sökün. Kalorifer peteğinden kirli su akıyorsa çevresine havlu veya bir bez sararak banyoya götürün Eğer peteği kaldırmakta zorlanıyorsanız tek başınıza kaldırmayın ve yardım isteyin. Vanaların içinden hortum geçirerek peteğin içini iyice temiz su ile yıkayın, ardından peteği duvara geri monte edin. Püf noktaları: Kalorifer peteğinin aralarını ve arka kısmını ilk önce elektrikli süpürge ile, daha sonrada ucunda bez bulunan bir sopayı içinden geçirerek temizleyin. Peteğinin ön kısmını sabunlu su yardımı ile silin ve sonra da temiz bir bez ile kurulayın. Eğer kaloriferleriniz paslandı ise petekteki kirli suları boşaltıp içini temiz su ile yıkayın.
Neden Petek Temizliği Yapılmalı?
Kalorifer peteklerinin uzun ömürlü ve dayanıklı olabilmesi için yılın belli aralıklarıyla bakımının yaptırılması gerekir Günümüzde iklim değişiklikleri nedeni ile kış mevsiminde havalar çok soğuk olmaktadır. Isıtma sistemi olarak hemen hemen her yerde kombi ve merkezi ısıtma sistemi kullanılmaktadır. Isıtma sistemini kolaylaştıran ve ısı dağıtım merkezi olan kombi vazgeçilmez bir buluştur. Isıtma verimini artırmak ve ısı seviyesini yükseltmek amacı ile peteklerin içinin temiz ve suyunun saf olması gerekir. Tesisatın içindeki çamurlaşan maddeler ve peteğin içinde biriken tortular ısı veriminin düşmesine sebep olmaktadır. Bu yüzde petek temizliği oldukça önemlidir. Özellikle radyatör plakalarının alt kısmında bulunan ve suyun hareket etmesini engelleyen tortular, kombiyi zorlayan bir kuvvet oluşturarak oluşturarak aşırı doğalgaz enerjisi tüketimine neden olacaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, tesisat suyumuzun kireçli yapısı ve koruyucu kimyasallarla kir birikmesi tıkanıklıkların nedenidir. Peki kalorifer peteklerinin temizlenmesi neden gerekir ve yararları nelerdir? Şimdi sizlere kalorifer peteğinin temizliğinin neden yapılması konusunda açıklamalar yapacağız. Kaloriferleri ve tesisatları temizlerken en önemli ve en etkili yöntem kimyasallar ile yapılan temizleme yöntemidir. Makineyi tek bir soğutucudan bağlayarak başka bir soğutucuyu sökmeye gerek kalmadan bu yöntemle çevreyi kirletmeden işlem tamamlanır. Öte yandan, kombi filtre temizliği genellikle tesisat boru hattında en sağda, kalorifer peteğinin alt kısmında bulunur. Filtre borusu üzerindeki tortuların, kirlerin vb maddelerin hapsedilerek tesisata girmesini önler. Bu nedenle filtre çok önemlidir, iki ayda bir temizleyerek radyatörlerde zamanla oluşan tortuları giderebiliriz. Kombi baca temizliği ise kombi bakımına dahildir. Kombinin üst kısmında bulunan baca kombiden çıkarılarak havanın içeride tutulması sağlanır. Ardından baca temizliği tamamlanmış olur. Baca da aynı şekilde kombinin üzerine monte edilir. Eğer ısınma problemleri yaşıyorsanız ve peteğin izin üst kısmı ısınıyor ancak alt kısımları pek ısınamıyorsa petek temizliği yapmanın zamanı gelmiş demektir. Isınma sıklığına göre farklılık gösterebilir fakat daha öncesinden de eğer faturalarınıza da daha yüksek miktarda yansımalar olduysa peteklerinizi temizletme konusunda profesyonel bir yardım almanız gerekecektir.
Petek temizliğine ihtiyacınız olduğunu gösteren maddeler şu şekildedir:
Kalorifer peteğinden su sızdığını ya da sızan suların paslı su olduğunu görmekteyseniz, Eğer eşit şartlara rağmen diğer tanıdıklarınıza göre daha fazla fatura ödüyorsanız, Peteklerinizde kısmı ya da geç ısınma sorunları yaşanıyorsa, Kombinizden bir şekilde beklenmeyen sesler geliyor veya arızalar veriyorsa, Kombi bakımlarını düzenli olarak yaptırmanıza rağmen hala ısınmakta yeterli verimi alamıyorsanız, Kombi filtresini çıkardığınızda da toz veya çamur ile karşılaşmaktaysanız petek temizleme vaktiniz gelmiş demektir. Bir ürün veya alet, ülkemizdeki insanların yanlış anlaması nedeniyle arıza yapmadığı sürece desteklenmeyecek veya test edilmeyecektir. Bu farkındalıktan dolayı petekte tıkanma ve kirlilik oluşumu petek temizleyicimiz ile giderilebilecek bir problemdir. Uzun yıllar bakım yapılmaması ile daha da kötüleşebilecek olan sorun rutin bakım ile çok daha kısa sürede çözülecektir. Ancak yıllar içinde, tıkanıklık ve kir birikimi nedeniyle verimsiz ısıtma ve yüksek fatura ödemelerimiz de büyük bir mali darbe alır. Ortam sıcaklığını etkilememek için petek temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması gerektiği bir gerçektir. Aslında burada tarih belirlemek genel bir değerlendirme olur. Çünkü petekteki kirlilik petek tipine, borulama ve ısıtma ekipmanlarının tipine göre farklılık gösterebilmektedir.
Kalorifer Ne Zaman Temizlenir?
Kalorifer petekleri temizlenme süresi için birtakım petekler için yılda 1 kere bazıları için 2 yılda bir temizlik yapılmalıdır. Bu süre alüminyum peteklerde daha kısa süreli iken kombi petekler için daha uzun sürelidir. petek temizliği zamanla petekte oluşan kirlerin giderilmesi için yapılan bir uygulamadır. Petek temizliği ne zaman yapılır? Bunun cevabı kullanıma bağlı olmakla birlikte 2 yılda bir yapılması gerektiğidir. Petekler bir süre temizlenmediğinde sıcaklık sorunları yaşanmaktadır. Düzenli aralıklarla temizlenen petek daha iyi çalışır ve size daha uzun süre hizmet eder. Ek olarak organik gaz maliyetlerini önemli ölçüde azalır.
Kombi Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?
Kombinin bakımını yapmazsanız kombi herhangi bir tehlike oluşturmayabilir ancak kombinin verimi düşecek ve dolayısıyla doğalgaz tüketimi artacaktır. Masraflarınız artar, bu da faturaları artırır. Bu nedenle bakım kaçınılmazdır. Kombi kullanım sırasında uzun süre kirle kaplanmıştır. Bu sebepler kombinizin çalışma sistemini olumsuz etkileyerek verimini düşürür. Kombiler için yıllık bakım çok önemlidir. Yıllık kombi bakımı düzenli olarak yapılırsa kombinin kullanım ömrü uzayacak ve konforu artacaktır. Elbette kombinizin bakımını yapacağınız servisin profesyonel anlamda nitelikli ve güvenilir bir yer olması önemlidir. Kombinizin bakımı, uzun yıllara dayanan deneyime sahip yetkili uzman servisler tarafından yapılmalıdır. Kombi bakımı ihmal edilir ve yüzeysel bir şekilde yapılırsa paranız boşa gidecek ve çok fazla arızaya, sık arızalara neden olacak veya verim düşüklüğü nedeniyle faturalarınız artacaktır. Kombiyi duvara asarken yalıtım sağlamak da önemlidir. Antifriz donmaya karşı korunmalıdır. Kombinizin yanma hanesi ve fan bileşenleri son derece temiz olmalı ve düzenli olarak tozdan arındırılmalıdır. Radyatör temiz tutulması gereken bir diğer parçadır.