Renklerin Evinizdeki Psikolojik Etkileri
Yayınlanma tarihi: 25.03.2021
Renkler, hislerini, kararlarını, ruh halini, düşüncelerini, enerjini, işlevsel süreçlerini kısaca her şeyini etkileyecek yoğun güce sahiptir. Bu etkili güçten reklamcılar, iç mimarlar, grafik ve endüstriyel tasarımcılar, moda tasarımcıları, terapistler, mimarlar, kısaca renkleri araç olarak kullanan ya da insanları etkilemek isteyen herkes faydalanır. Renklerle donatıldığımız evrende, renklerin evindeki psikolojik etkilerini öğrenerek, belirli amaç için kullanabilirsin. Bilimin, felsefi akımların, farklı alandaki kişi ve kurumların katkılarıyla şekillenen bilgilerin özüne hızlıca ulaşabilirsin. 1810 yılında yayınlanan Goethe'nin renkler kuramı çalışması, evrenin çeşitli enerjilerinin renklerle tezahürü üzerine Feng Shui'deki kuram, renklerin frekansı üzerine yapılan çalışmalar ve daha farklı yönlerdeki birçok çalışmanın ortak noktası renklerin psikolojimizi etkilediği üzerinedir. Öyleyse bu etkiyi evinde yararına nasıl kullanacağına hızlıca bakalım.
Evinde renklerle illüzyon yarat
Renkleri parlak ve koyu, sıcak ve soğuk şeklinde ayırarak farklılık yaratabilirsin. Nötr renkler ise beyaz, siyah ve gridir. Feng Shui öğretisi "renkleri yönetmek parlak ve koyu arasındaki zıtlığı yönetmektir" der. Parlak renkler evini olduğundan daha büyük gösterir. Yemek odası ve mutfak gibi alanlarda iletişimi geliştirmeye yardımcı olur. Aynı alanda kırmızı veya turuncu kullanıldığında ise iştah açar. Fakat kırmızı yüksek tansiyon ve öfkeye sebebiyet verdiğinden parlak pembe ve sarı ile dengeli kullanılmalı. Mavi, yeşil, çoğu toplumda kraliyetin rengi olan mor tonları gibi soğuk renklerle sakinlik ve huzuru sağlayarak yatak odası ve banyo gibi alanlarda temizlik ve tazelik hisse verirsin. Sıcak iklimlerde ya da yazlık evlerde mavi tonlarının sık kullanılması serinletici etkisinden dolayıdır. Bej ve kahverengi ile birleşen mavi samimiyet katar. Gümüş objeleri mavi duvarın önünde sunmak ortama zenginlik ve ihtişam katar.
Işığın etkisiyle renkler kişiliğinizi yaratsın
Işık, rengi görmemizi sağlar. Azlığı ya da çokluğu, doğrudan ya da dolaylı gelişi farklı etkiler bırakır. Az ışık alan ülkelerde mevsimsel duygu durum bozukluğu görülür. Bu nedenle evdeki aydınlatma ile renkleri ortaya çıkarabilirsin. 2015 yapımı Ters Yüz filminde her karakterin bir rengi vardır. Afrika kıtasında üst sınıf insanların kullandığı, Çin ve Hindistan'da kutsallığı anlatan, güneşin rengi sarı, filmde neşeyi temsil eder. Aynı zamanda çalışma odanızda sarı rengi kullanarak hafızayı geliştirici etkisinden faydalanabilirsin. Evden çıkmadan önce koridorda göreceğiniz sarı tonları günlük koşuşturmacadan önce sizi iyimserlikle donatır. Yatak odanızdaki duvarlarda Japonya'da sonsuz yaşamı temsil eden yeşil rengi tercih ederek hipnotik etkisiyle rahatça uyuyun. İskandinav kültüründe sıkça kullanılan beyaz barışçıl ve ruhani hava katar. Feng Shui öğretisinde ise beyazın iyileştirici ve arındırıcı etkisi vardır.
Renk koridoru ile güç sizde
Renklerle evinizde tam etkiyi sağlayabilmek için tüm odalarla etkileşimi sağlayacak renk koridoru oluşturmanız sürdürülebilirliği sağlar. Sizi canlandıran sıcak renklerin hakim olduğu odaların çıkışına mavi, yeşil gibi soğuk renkleri kullanarak ortamı ılıt. Hafızayı güçlendirmek için kullandığınız sarı veya yeşil yoğun ortamda çalışırken uyanık kalmak için kırmızı gibi sıcak renklerden biraz kullan. Renk paletini elinde tutan ressam gibi sen de evinde gücü bırakma. Farklı ve kişiliğini evine yansıtmanı sağlayacak renkler için Bi'Boya'nın geniş renk skalasına göz atabilirsin.