Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Sentetik Boya Nedir? Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?
Sentetik Boya Nedir? Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Sentetik Boya Nedir? Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?

Yayınlanma tarihi: 10.08.2023

İşyerlerimizi, evimizi, balkonumuzu renklendirmek istediğimizde ilk akla gelen değişikliklerden biri duvar boyalarıdır. Boya dünyasında önemli bir yere sahip olan sentetik boya, dayanıklılık ve hızlı kuruma gibi özelliklerinin yanı sıra geniş renk skalasıyla da dikkat çekiyor. Sentetik boya çeşitleri; iç mekanlardan dış mekanlara, ahşap yüzeylerden plastik yüzeylere kadar birçok alanı boyamak için kullanılabilir. Bu sayede günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Uygulandığı yüzeyi korumak ve renklendirmek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

Bu yazımızda sentetik boya nedir, sentetik boya nerelerde kullanılırgibi sorulara yanıt vereceğiz. Öncelikle sentetik boyanın ne olduğunu inceleyelim.

Sentetik Boya Nedir? Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?

Sentetik Boya Nedir?

Birçok endüstride kullanılan sentetik boya, organik bileşenlerinin yanı sıra çözücülerle seyreltilmiş bir boya çeşididir. Oldukça dayanıklı olup geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Doğal kaynaklardan elde edilen boya çeşitlerine karşı bir alternatif olarak geliştirilmiştir. Doğal boyalara göre daha dayanıklıdır. Hızlı kuruma ve farklı yüzeylere uygulanabilir olmasıyla dikkat çekmektedir. Poliüretan, epoksi ve sentetik lateks gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu boyaların içinde organik bileşenlerin dışında farklı kimyasal çözücüler bulunmaktadır.

Sentetik boya nedir sorusunu yanıtladık. Şimdi ise sentetik boya nerelerde kullanılır sorusuna yanıt arayacağız.

Sentetik Boya Nerelerde Kullanılır?

Sentetik boya çeşitleri, diğer boyalara kıyasla kirlenmeye çatlamaya ve solmaya karşı daha dayanıklıdır. Parlak ve mat bitişli farklı seçenekleri bulunmaktadır. Eski ve yeni yüzey fark etmeksizin birçok farklı yüzeyde uygulanabilmektedir. Ahşap, metal, çelik, tuğla, kiremit, alçı, alüminyum gibi birçok yüzeyde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Koruma amaçlı kullanılabildiğini yukarıda belirtmiştik. Bu amaç doğrultusunda aşınmaya maruz kalan ve kalma ihtimali olan dış mekan mobilyalarında, duvarlarında kullanılabilir. Uygulandığı yüzeye canlı ve parlak bir görüntü verir.

Lekelere karşı oldukça dayanıklı olması sebebiyle de mutfak gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Lekelere karşı dayanıklı olmasının yanı sıra kolay temizlenebilme özelliğine de sahiptir. Boyaya zarar vermeden yüzeydeki kir kolayca temizlenebilmektedir. Su ve sabun yardımıyla temizlenebilmektedir. Uygulandığı yüzeyde pürüz yapmamaktadır. Boyayı uygulayacağınız yüzeye uygun fırça seçimi yaptığınız takdirde pürüzsüz bir sonuç elde edebilirsiniz. Parlak bitişi sayesinde ışığın iyi dağılmasını da sağlayan boya çeşidi, evin aydınlık görünmesine yardımcı olur.

İnceleyin:Soğuk Nötr Pamuk Su Bazlı Parlak Boya

Su bazlı parlak boya; iç ve dış mekanlarda, ahşap ve metal yüzeylerde kullanılabilmektedir. Her yüzeye mükemmel yapışabilmektedir. Diğer boyaların aksine parlaklığını kaybetmez. Zamanla sararmaz. Hızlı kuruma özelliği sayesinde ilk kat uygulamasından 3-6 saat sonra ikinci kat uygulanabilir. Uygulaması oldukça kolaydır. Çatlama ve kabarma yapmaz. Solvent içermediği için insan ve çevre sağlığına zarar vermez. Su ile seyreltilmiş olup koku yapmaz.

İnceleyin:Gri Damla Su Bazlı Parlak Boya

Gri damla su bazlı parlak boya, mükemmel silinebilirlik özelliğine sahiptir. İçeride oluşan nemi dışarı atma kabiliyeti sayesinde binaların nefes almasını sağlar. Yağmur, kar, nem gibi olumsuz hava koşullarından etkilenmez. Çatlama ve renk solması yapmaz. Diğer boyaların aksine parlaklığını yitirmez. Her yüzeye mükemmel yapışabilir.

İnceleyin:Turuncu Kotta Su Bazlı Parlak Boya

Turuncu kotta su bazlı parlak boya; ahşap, metal ve mineral gibi farklı yüzeylerde de kullanılabilmektedir. Parlak boyaların aksine parlaklığını zaman içinde yitirmemektedir. Sararma veya çatlama yapmamaktadır. Ortalama 3-6 saat içinde kurumaktadır. Solvent içermeyip su ile seyreltildiği için insan ve çevre sağlığına zarar vermemektedir. Mükemmel silinebilirliğe sahiptir.

Sentetik boyanın ne olduğunu, nerelerde kullanıldığını öğrendik. Son olarak nasıl uygulanacağına da değinelim.

Sentetik Boya Nasıl Uygulanır?

Öncelikle her boyama işleminde olduğu gibi, boyanın uygulanacağı yüzeyin kirli ve nemli olmaması gerekir. Metal veya ahşap gibi yüzeylerdeki yabancı maddelerin temizlenmesi gerekmektedir. Eğer daha iyi bir sonuç almak istiyorsanız, boyama işlemine başlamadan önce astarlama işlemi uygulayabilirsiniz. Astar, yüzeyi boyaya hazırlayacaktır. Bu sayede daha pürüzsüz ve kusursuz bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

Astarlama işleminde sonra uygulayacağınız boyayı iyice karıştırın. Rulo yardımıyla bir köşeden başlayarak boyama işlemini sürdürün. Boyanın eşit bir şekilde yayılmasına dikkat edin. Bir köşeden veya kenardan başlamak size bu konuda yardımcı olacaktır.

İlk kat uygulamasından sonra isteğe bağlı olarak ikinci katı uygulamak istiyorsanız boyanın kurumasını bekleyin. Boyanın kullanma talimatında yer alan bilgiler doğrultusunda 3-6 saat sonra boyanız kurumuş olacaktır. Daha sonra diğer katları da aynı işlemleri uygulayarak tamamlayabilirsiniz.

Boyama işlemi bittikten sonra kullandığınız ekipmanları temizleyin. Sentetik boya kimyasal çözücü içerdiği için tiner yardımıyla bulaştığı yerleri boyadan arındırabilirsiniz. Boyama işlemi ve sonrasında ortamı havalandırmayı ihmal etmeyin. Gerekirse maskeleme bandı ve koruyucu örtü gibi güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Tüm ihtiyacınız olan ekipmanları kullanma talimatından öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için sentetik boya nedir, sentetik boya nerelerde kullanılır gibi sorulara yanıt verdik. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Mümkünse sentetik boya uygulayacağınız zaman, aşırı nem veya yüksek sıcaklık gibi olumsuz hava koşullarından kaçının. Bu koşullar boyanın geç kurumasına sebep olacaktır. Bulaşma veya bozulma gibi durumlardan kaçınmak için boyalı yüzeyden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Diğer Yazılara Göz At
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Minimalist Ev Dekorasyonu: Azla Daha Fazla Nasıl Yaratılır?
Modası Geçmeyen Boya Önerisi: Şampanya Rengi Duvar Boyası

Toast Message